Citam po sebe este raz svoj prispevok a je fakt, ze som to nenapisal uplne jednoznacne. Skusim upresnit.
radeton>
Nikto nechce aby si opustil svoju rodinu, a SAM isiel s niekym koho nepoznas do lesa. Myslene to bolo tak, ze za urcitych okolnosti musis opustit tych co nedokazu drzat "tempo" aby si mohol garantovat bezpecnost ostatnych clenov rodiny. 80 rocni, senilni rodicia na voziku, stari rodicia v nemocnici, totalne neschopna a neznesitelna svokra co hlasa, ze aj tak sme uz vsetci mrtvi

... Nikto nehovori, ze mas doma nechat vsetkych co niesu ex-SF
(Special Forces - prislusnici specialnych ozbrojenych sil).
V takej situacii pokial musis opustit domov plati, ze kto nie je prinosom je na pritaz. Prinos, ale nemusi byt len, ze vie postavit zrub, ale napr. aj to, ze vie udrziavat moralku, povzbudit pobavit. Ked vezmes zo sebou niekoho, kto je na pritaz ohrozis ostatnych.

To je proste survival.
Tak isto nehovorim, ze ludia v zozname musia byt cudzi ludia, prave naopak, cim viac ludi z nich je ti blizkych (rodina, kamarati) tym lepsie.
A co sa tyka treningov, bolo to myslene tak, ze az bude na svete zoznam, mozes zacat cvicit a zohravat sa. Je mi jasne, ze za ostrej situacie uz bude neskoro.
A teraz k tvojej otazke. Verim, ze v zaujme prezitia ludi za ktorych mam zodpovednost budem schopny take rozhodnutia urobit. Tam musia ist city bokom, v takej situacii je to hola matika.

Do toho spada vzdat sa aj vlastneho zivota, ak to bude v zaujme ostatnych. Ci to naozaj dokazem sa dufam nikdy nebudem musiet presvedcit.
Dobry postreh je
Nevedel by som napríklad žiť so svedomím ,že som opustil svojich najbliších iba z toho dôvodu,aby som ja sám niekde prežil. Načo?
Tu zostava zvazit aku cenu ma pre koho jeho zivot a kolko strasti je ochotny podstupit pre jeho zachovanie. Uplne suhlasim, ze opustit vsetko co ma pre teba cenu len za cielom zachovania vlastnej existencie je bezpredmetne. Situacia uz ale nie je az taka jednoznacna, ked su od teba zavisli dalsi ludia, ci uz rodina alebo nie. Nie je egoizmus zostat doma s blizkymi a nepomoct aspon tim komu sa pomoct da? Pokial sa hlasis k tvojmu avataru, malo by ti take myslenie byt velmi blizke.
Anyway... To je kazdeho osobna volba a je zbytocne ju riesit na fore. Moj point je dajte do hromady skupinu ludi ktora si bude v pripade SHTF pomahat. Lebo az sa to zomelie bude sa to robit velmi tazko a budete musiet fungovat s tym koho stretnete, nie koho si vyberiete. To je ale v situacii, ked je cloveku sused potencialnym vrahom za bochnik chleba, velke riziko. Samozrejme ak niekto mate 10 clennu rodinu, tak si asi vystacite, staci ked sa dohodnete predom na zakladnych veciach, ako je miesto stretnutia...