atti.hombre: pred kúpou katany, ak má byť aj na sekanie a nie len na stenu, by som vrelo odporúčal konzultáciu s pánmi z
http://forum.katana.cz/Keď som ešte cvičieval aikido, tak som mal zopár katán v ruke a je fakt dosť rozdiel, aj z pohľadu práce s nimi, či sa jedná o nevyvážený dekoračný kúsok (aj keby mal byť označený ako "heavy duty super ostrá katana Stevena Segala
) alebo ide o katanu, ktorá je fakt určená na sekanie. A dobrá rada do začiatku - synátor nech si najprv natrénuje základné veci s kvalitným bokkenom (teda váha i rozmery blízke katane, doporučujem ako materiál japonský dub alebo biely dub - už si ten názov celkom nepamätám). K bokkenu nech si spraví z koženky alebo z papiera a izolepy pochvu a pred tým, ako sa prvý krát pokúsi vytiahnuť skutočnú a ostrú katanu, nech si aspoň 1000x (ak pridá o jednu nulu naviac, bude len dobre) precvičí tasenie a odkladanie meča. Prsty sa odrežú fakt rýchlo - bokken tomu dokáže predísť. A pri cvičení s bokkenom proti živému oponentovi doporučujem mať nasadenú tsubu (záštitu) - mne už zachránila prsty, kedy sensei začal s technikou a Sally akosi zaspal a neskoro spravil úhyb + kryt.
Takže sumár: najprv kúpiť kvalitný bokken (cenovo okolo 70e? neviem po čom teraz idú kvalitné kúsky), spraviť mu pošvu a trénovať. Tých 1000x je myslené seriózne, ide o jeho zdravie. A pred kúpou katany najprv konzultovať na tom fóre.
Snáď pomohlo.
p.s. len taká perlička na záver: neviem či je to pravda, no dopočul som sa, že vraj v Japonsku je nosenie bokkenu na verejnosti zakázané, keďže ho tam údajne považujú za zbraň. U nás ho po ulici človek môže pokojne nosiť (dokonca neskryto) a jeho účinnosť v sebaobrane je fenomenálna. Nechytá sa na ňu ani teleskop. Len nosenie bokkenu po ulici zvykne budiť trocha pozornosti - "čo je to za týpka s bakuľou?" a podobne. Keby niekto vyrobil skladací bokken, hlásim sa do rady