Dlhú dobu sledujem progres v termojadrovej fúzii, či už gigantický ITER (i keď ten by som zaradil do kategórie najneefektívnejšieho nakladania s prostriedkami) alebo menšie projekty ako polywell fusion, tri-alpha.... Tieto projekty napriek obrovskému úsiliu do tohto dňa nepriniesli žiaden výsledok (ak to berieme z hľadiska množstva získanej energie oproti množstvu dodanej energie). Okrem toho som občas počul niečo o "studenej fúzií", ktorá ale bola väčšinou v kolónke "paveda" alebo prosto hlúposť. Nechcem sa tu rozpisovať moc teoreticky o coulombovej potenciálovej bariére, z čoho plynie problém spojiť 2 jadrá spolu...
Okej, k veci- taliansky vynálezca/vedec Ing. Andrea Rossi vynašiel niečo, čo údajne dokáže vyrábať energiu (tepelnú, ktorá sa dá samozrejme premeniť na elektrickú ako to funguje v tepelných a jadrových elektrárňach) zo studenej fúzie niklu a vodíka + reakciu ovplyvňuje bližšie neurčený katalyzátor. Ide o veľmi lacné prvky, niklu je plná zemska kôra a vodíku máme plné oceány

Článok vo švédskych novinách v angličtine s videom na začiatku článku tu .
Tu je video prezentácie pred novinármi a rôznymi profesormi
Ďalšie zaujímave fakty- Rossi odmieta všetky peniaze z externých zdrojov a všetko financoval z vlastného vrecka (je dosť bohatý), prvé peniaze zinkasuje až vtedy, keď jeho vynález dodá prvú energiu a nikdy nie vopred. Na čo sa čaká? Robia sa ešte nejaké úpravy a pracuje sa na 1 MW module, ktorý bude spustený v Grécku v októbri tohto roka a tým začne komerčná prevádzka a predaj. Nemohol som tu zrhnúť samozrejme všetko, toľko času nemám, kto chce, nájde si na internete toho dosť. Každopádne, buď je toto najväčší objav v histórií alebo najlepší podfuk, ktorý by mohol závidieť aj David Copperfield, keďže sa do toho angažovali aj celosvetovo uznávaní profesori. Na 100% uvidíme v októbri tohto roka.