Tak, ako už mám od ranného, chlapčenského veku vzťah k prírode "v krvi", tak som sa samozrejme, v tom veku, zaujímal aj o veci spojené s poľovníctvom. Od stopovania zveri, až po pokusy o rôzne pasce na bažanty a zajace (nikdy som nič nechytil, ale aspoň to bolo zaujímavé...

). Čítal som poľovnícke časopisy a dokonca som preštudoval aj učebnice, z ktorých sa pripravuje na poľov. skúšky.

No, postupom času ma "nimrodenie" prešlo...

a uspokojil som sa z "pozíciou" hubára a "zálesáka"...
Čo sa týka poľovníctva, tak v dnešnej dobe je to už pomerne "drahá záležitosť". Ďalšou vecou je samotné členstvo, pretože keď si už človek porobí všetko ako má, tak sa dostane do pozície "čakateľa" na členstvo a veľkou otázkou naďalej bude, kedy ho vôbec nejaké PZ príjme do svojich radov a predovšetkým: kedy...

Trochu "vidím" do nášho PZ (v našej obci), ktoré má nejakých 45 členov (má plný stav) a musím skonštatovať, že človek sa tam dostane (možno...

) iba vtedy, keď sa uvoľní nejaké miesto až v prípade smrti nejakého člena...

Nie je raritou, že čakateľ si počká aj 5-10 rokov...

Zvyknem si kupovať poľovnícke časopisy a tam sa stretávam s podobnými prípadmi. V jednom prípade čakateľa "prešla trpezlivosť" a jednoducho "vrátil vysvedčenie"...

Z vlastných skúseností viem, že je pomerne dosť poľovníkov, ktorí sú buď už príliš starí, majú problémy "s pohybom", sú zdravotne nespôsobilí, alebo jednoducho už o to neprejavujú veľký záujem..., ale silou-mocou sa v združení držia a tým pádom zaberajú miesta mladším a schopnejším poľovníkom...

Myslím si, že v tejto veci by bolo dobré, ak by sa niečo zmenilo..

Bohužiaľ je dosť takých poľovníkov, ktorí chápu členstvo, ako nejaký "klub vyvolených" a poniektorí sa tak aj správajú...

Mnoho poľovníkov loví zver, z ktorej majú iba "prospech" a venujú malú pozornosť "vedľajším" činnostiam napr. "tlmeniu" škodcov. U nás, posledné roky, sa v podstatnej miere premnožili líšky. Okrem toho, že človek ich bežne stretáva počas dňa na rôznych miestach...

, tak už sa začali obšmietať aj okolo kurínov a podobných miest. A to nehovorím o tom, že sú pohromou pre bažanty, zajace a ďalšiu zver...

Raz to otec spomenul jednému poľovníkovi a on mu na to "v pohode" odpovedal, niečo v tom zmysle, že z líšky nie je žiaden osoh, škoda náboja a za vypracovanie kože treba dať "kopu peňazí"...

Vedel by som uviesť ešte pár príkladov...

, ale nechcem sa tu zbytočne "rozpisovať", ani nikoho pohoršovať...

Samozrejme, reálne stretávam poľovníkov "v teréne",ktorí sa príkladne starajú o zver a o ďalšie aktivity s tým spojené, ale musím povedať aj to, že sú to väčšinou tí "mladší" (zhruba do 45 rokov)...

S tými je aj oveľa rozumnejšia reč... Záverom chcem dodať (naozaj

) , že píšem iba vrámci nášho PZ a o veciach, ktoré poznám z vlastnej skúsenosti a vôbec som to nemyslel vo všeobecnosti, o všetkých poľovníkoch na našom území...

Je to iba čiste môj objektívny pohľad na "vec"...