Našli jste už nějakou zajímavou věcičku, třeba detektorem, nebo jen náhodou?
Já jsem dneska našla porcelánovou hlavičku panenky. Bydlím blízko Jáchymova a v jeho okolí bylo do 45. roku hodně malých osad, hlavně německy mluvícího obyvatelstva. Po odsunu vesnice nikdo nezabydlel, domy se rozpadly, cesty zarostla tráva a stromy. Osudy těch lidí, kteří tady museli nechat svoje domovy, osobní věci, pole, sady a zahrady, mě vždycky naplňovaly zvláštním pocitem ... zkuste si ti představit na sobě. Dneska jsem na jedno takové místo zavítala (šla jsem si tam vyzvednout pýchavku

). Je to na dolním konci velké svažité pastviny. Takový malý plácek s velkou lípou a několika ovocnými stromy okolo, vprostřed je skládaná kamenná zídka a kolem hromada "harampádí", ještě zdupané od krav. Na zemi se válí kusy cihel, rozbité skleněné lahve, dlaždice, kusy keramiky, střepy malovaných porcelánových talířků.... A mezi tím byla ta panenka. Celé to místo působí, že bylo opuštěné hrozně narychlo - které dítě by si s sebou nevzalo svou hračku. Zbytek těla jsem, přiznám se, ani nehledala. Vzala jsem si jí domů, abych se pochlubila a nafotila si ji, ale až tam půjdu příště, zakopu ji zpátky. Asi tam bude patřit víc než ke mně na poličku.
http://dominikous.rajce.idnes.cz/nalez_ ... 010268.jpg