addo77 píše:... Kostoly vykladane zlatom a prepychom a podobne nebudem spominat. Pre mna je jediny stvoritel Priroda ...
Ako to suvisi ? Myslim, ze Boh, ktoreho ja pokladam za svojho stvoritela nema nic s tym, ze kostoly su velkolepo zdobene zlatom apod. A aj to zdobenie ma svoje opodstatnenie. Jednoducho ludia si chceli Boha uctit aj materialne, co vo svojej podstate nema zmysel, ale to bola ina mentalita (a priznavam, ze Cirkev vtedy bola dost chaoticka a urobila vela chyb...). A dnesne kostoly vobec nie su bohato zdobene...
A Juraj, k tvojmu prispevku.
1) Preco sa vobec bavime o "krestanstve" ? Krestanstvo je nabozenstvo, ktore v sebe pojima vela roznych "cirkvi", najväcsia je katolicka Cirkev... Ale dobre, dajme tomu, krestanstvo vseobecne.
2) Na zaklade coho tvrdis, ze krestanstvo nenasleduje ucenie Jezisa Krista ?
3) "Ovladanie prostrednictvom strachu" - k comu by to krestanstvu bolo ? Koho by si chcelo podmanit a naco ? Toto je podla mna hlupe tvrdenie...
4) Ze krestanstvo si len prebralo sviatky a vyhlasili za svoje. Pokial viem, Cirkev prebrala datum (!) a nie samotny sviatok, ak myslis napr. "Vianoce", alebo Velkonocne sviatky, alebo este neviem co mas na mysli. Co je na tom zle ? Vsetci mame volno a kazdy nech sa zariadi podla svoje viery a slavi, v co veri...
Tot vsio z mojho dnesneho prispevku
... proste nemozem nezareagovat
. Dufam ze som nikoho a nic neurazil...