Whitedeath - super si to napísal
"Prečo si myslím, že existuje Boh a nie víla Amálka? Z viacerých dôvodov, no tu spomeniem len niektoré [...] Teda: Myslím si, že náhody neexistujú. Z toho vyplýva, že niekto/niečo je príčinou zdanlivo nahodilých udalostí."
Chcel som tým povedať to, že neviem dokázať Božiu existenciu (v niečo, čo sa dá dokázať - teda aj východ Slnka a podobne, sa nedá veriť. Je to buď o vedomosti alebo nevedomosti). Ja osobne zažívam Ocka v prírode a v tom, čo ma denne stretá. Ale to sa asi nedá tak ľahko opísať cez net.
"Niekto Ho nazýva prírodná sila, nikto mu dal meno Všadeprítomný duch... proste je veľa ciest na tú istú horu, no ja som si vybral tú s názvom kresťanstvo. Cieľ je však rovnaký."
Aký je cieľ? Nebo

Nazvi to večný život, Valhala, Veľké prérie, mne je to jedno. Ide o bytie s Bohom.
"Preco ak je boh podla definicie taky milujuci, tak je na svete tolko zla?"
Pretože si to zlo spôsobujeme my sami - ľudia.
"Lebo je to "bozi plan" ?"
Určite nie! Keby sa človek vždy riadil Božou vôľou, tak by na Zemi neexistovali vojny, hladomor... a prírodné katastrofy by sme zvládali na úplne inej úrovni ako dnes.
"Skusal si to uz povedat jednemu zo stoviek deti co denne zomru v afrike kvoli hladu, moru, aidsu, atd, ze nic to, to je len "bozi plan"?"
V Afrike som nebol, no chápem čo chceš povedať. Viď ale moju predošlú odpoveď.
"nie je to tak, ze boh, duch svety a syn je jedina a ta ista bytost?"
To je teologická (teda podla mňa zbytočná a irelevantná) otázka. Mne osobne je to jedno a nejako to neriešim.
"Ak sa boh nachadza vsade, preco prisiel na zem?"
Boh sa nachádza všade, no nie v hmotnej podobe. Na zem "prišiel" v podobe Ježiša, aby tým jednak ľuďom kázal o láske (teda aby im zjednodušil 10 prikázaní do 3) a jednak aby smrťou Ježiša ako človeka bolo vyhovené zákonu "za hriech budeš potrestaný smrťou." No to je na dlhšiu debatu - môžem sa o tom prípadne rozpísať, ak ťa to zaujíma, ale do tejto "povrchnej" odpovede to písať nechcem.
"ked je vsade, tak tam uz nahodou nebol?" Viď moja predošlá odpoveď = Boh bol/je aj tu na Zemi, len nie v hmotnej podobe.
"preco ak je boh taky dokonaly, tak potreboval robit take gesta ako absurdne zabijanie seba sameho bizarnym sposobom, ktory ho vlastne nemal sancu zabit, kedze boh je nesmrtelny?"
Pretože raz povedal, že v nebi s Ním nemôže byť nik, na kom leží hriech/vina. Preto musel prísť niekto, kto sa obetuje za všetkých = teda tí, ktorí jeho obeť uznajú ako obeť za nich, sú pred Bohom navždy a stále čistí.
"a navyse si na to vybral miesto na svete, kde boli ludia nevzdelani a nevybral si napriklad cinu, kde mali pismo a vedu a vzdelanie na ovela vyssej urovni?"
Na to ti neviem odpovedať.
"preco je to cele take absurdne?"
Prečo je kvantová mechanika taká absurdná a nelogická? (svetlo je súčasne vlna i prúd častíc...) Proste to tak je, možno to svoj dôvod má, možno nemá. Musí Boh konať logicky a jednoducho?
"lebo to je bozi zamer?"
Viď moja predošlá odpoveď.
"ked boh stvoril vsetko, tak nestvoril aj vsetky choroby, parazity, ultrafialove ziarenie, radioaktivitu, rakovinu, odhnivanie tkaniva a tak podobne?"
Stvoril aj to. Ak by ľudia žili len podľa Božej vôle, tak by nás nič z toho netrápilo.
"preco ked pride niekto ku psychiatrovi a povie mu ze pocuje v hlave hlasy tak je blazon, ale ked pride ako veriaci za svojim vodcom (fararom, knazom, samanom...), tak k nemu prehovoril boh/satan/zly duch/dobry duch ?"
Prečo majú psychiatri na vec taký názor, to neviem. Ten odbor neštudujem, no mňa samého by to dosť zaujímalo. Pretože im celkom nerozumiem a v tejto oblasti s nimi nesúhlasím (psychiatrami).
Snáď som ti tvoje otázky zodpovedal, ak máš nejaké ďalšie a si ochotný sa o ne podeliť, ak budem vedieť, rád ti na ne z môjho pohľadu zodpoviem

A snáď sa nenahneváš, mám na teba (ako "ateistu") tiež pár otázok:
- Prečo ľudia občas konajú v priamom protiklade k svojim pudom i logike? (láska, nenávisť...)
- Má človek dušu? Čo je to? Kde sídli?
- Môže byť ateista dobrým človekom? (osobne si myslím, že áno - to len pre info

) Odkiaľ berie morálne štandardy (čo je dobré a čo nie), keď človek je od narodenia zlý a ľudská spoločnosť smeruje k úpadku?
- Veríš v dobro? V dobro ľudstva, celosvetové dobro...? Prečo áno/nie?