whitedeath píše:Mne nevadi, ked si ludia veria veciam, nech si veria comu len chcu. Mne vadi, ked sa mi niekto snazi nanutit svoju vieru, alebo ked tvrdi, ze to comu veri je pravda, ale nema pre to ziaden dokaz. A este mi vadi, ked niekoho viera ovplyvnuje negativne jeho konanie. Vadi mi este mnoho ineho, ale asi je viac toho co ma tesi
Dufi píše:Nie je toto zazrak? Nie je to nieco, co nevieme dokonale vysvetlit? Nie je to Boh? Jahve? Allah? Manitiou? Ano, urcitu cast tychto procesov vieme vysvetlit, mnohe vsak nie. A to neznamena ze neexistuju.
quaxo píše:Tak si dovolim pridat aj ja:
Vzdy som rad diskutoval o viere, ale musim uznat ze vacsinou sa to skoncilo jednoducho vzaomnym nepochopenim.
Ja osobne mam blizko skor k agnosticizmu, i ked netrdim ze poznanie metafyzicna je nemozne![]()
Preto, raz po podobnej debate s mojim priatelom ktory je krestan som prisiel k zaveru, ze o viere v Boha (alebo ako uz tuto metafyzicku velicinu chceme nazyvat) sa jednoducho neda diskutovat.
Povedal mi totiz, ze ho nema ako a ani nema preco vysvetlovat, lebo ho jednoducho citi.
Na to sa neda odpoveda nijako racionalne, a je to natolko individualne vyjadrenie, ze ho nemam ako viac komentovat.
Vo vacsine musim kazdopadne tiez suhlasit s Dufim, az na:Dufi píše:Nie je toto zazrak? Nie je to nieco, co nevieme dokonale vysvetlit? Nie je to Boh? Jahve? Allah? Manitiou? Ano, urcitu cast tychto procesov vieme vysvetlit, mnohe vsak nie. A to neznamena ze neexistuju.
Nuz zakontrujem: A je to Boh?
Podla teba ano, si veriaci, ale tiez to nemozes podavat takto..
Inac ale tvoj nazor uplne chapem a respejktujem co sa tyka tohoto detailu.
V mnohych ostatnych veciach, ako skromnost a pokora voci prirode, a zavrhnutie dnes tak dominantneho pristup "clovek pan tvorstva" presadeneho hlavne krestanstvom, ti mozem len mlcky prikyvovat a vyjadrit uplny suhlas.
A ked uz je to o dusickach: Na hroby tiez velmi nechodim, lebo rad spominam kedy ma napadne, a zapalim si sviecku aj doma, a je na mojom svedomi ci na nich myslim dost, alebo nie.
s pozdravom
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 5 hostia