MALOVANÉ TAŠKY Z NEVYDĚLANÉ KŮŽE - RAWHIDEPři indiánských tábořeních jsem obdivoval různé tašky, tubusy, bedny a parfleche, které si do svých týpí vyráběli více zkušení kamarádi.
Už dávno jsem to chtěl vyzkoušet, jen jsem nevěděl, jak na to. Není to tak dlouho co jsem zjistil, že člen našeho portálu - Genia - se zpracování a malováni rawhide věnuje už dlouhou dobu. Slovo dalo slovo a tak jsme při jednom z letošních zimních víkendů po celodenní práci na srubu zasedli večer ke stolu.
Ještě společně s Mephitisem jsme se pod jeho vedením pustili do malování nevydělané kůže, kterou už někdy před tím Genia zpracoval.
Nejprve jsme si na papíru navrhli konkrétní velikost a barevný vzor.
Po té jsme barvami, které byly směsí klihu a na jemno naškrábané hlinky, začali nejprve vytvářet kontury a později vybarvovali celé plochy.
Pro nanášení barev jsme si vyzkoušeli jak běžné štětce, tak i indiánské primitivní štětce, vyrobené z porézní části kosti - například z hovězího kloubu.
Mephitis během večera svoji plochou taštičku stihnul namalovat i sešít.
Já maloval větší plochu, která byla určena pro tzv. tubus.
Doma jsem pak pomocí řemínků z jelenice sešil rawhide to tvaru jakési roury včetně dna a k horní části ještě našil z kusu jelenice uzavírací část tubusu.
Práce mne tak nadchla, že jsem doma ještě z jednoho kusu nevydělané kůže namaloval a vyrobil plochou tašku zdobenou dlouhými jelenicovými třásněmi.
Tašku jsem nakonec vyzdobil ještě několika drobnými prvky z korálů a dnes už oba výrobky zdobí stěnu srubu.