BÁBOVKAPočasí bylo teď v posledních dnech přímo exkluzivní a tak jsme se Sokolem vyrazili alespoň na jednodenní jarní výpravu do Brdských lesů.
Během více než 15 km jsme si dopřáli několik nádherných výhledů do nekonečných lesů vojenského prostoru. Zdejší kopce a lesy má Sokol prochozené křížem krážem a tak zařadil do trasy i návštěvu kopce přímo s kulinářským názvem -
Bábovka.
Na 609 metrů vysoký vrchol nevede žádná turistická stezka ani lesní cesta a tak mne docela překvapilo, když jsem skrze větve u vrcholové mohyly zahlédl něco skleněného. Sokol jen poznamenal, že je asi pro naši návštěvu Bábovky slavnostně prostřeno. Jeho narážku jsem pochopil až za chvilku. To už jsme stáli u kamenné mohyly, na jejíž vrcholu byl malý železný stoleček a na něm na ozdobném papírovém tácku ležela bábovka, která byla dokonce proti okorání přikryta velkým skleněným poklopem.
Tak tohle jsem teda ještě v lesích nezažil

!
Teprve při bližším ohledání jsem zjistil, že se jedná pouze o velmi zdařilou (patrně sádrovou) napodobeninu. To už mi Sokol vyprávěl o krásné tradiční akci, kterou místní ochranáři a trampové pořádají pod názvem
"S bábovkou na Bábovku", kdy patrně jedinou možnou vstupenkou na vrchol hory je vlastnoručně upečená bábovka.
Jelikož ale účastníci nejsou skrblíky, zanechali na vrcholu alespoň jednu pro potěšení všech dalších lesních tuláků, kteří na vrchol dorazí někdy jindy.
Bábovka vypadala fakt lákavě, škoda jen, že měla prakticky nekonečnou dobu trvanlivosti

.