Byl jsem o víkendu s ženou na chatě, kterou mám dlouhodobě půjčenou od kamaráda.
Dorazili jsme v pátek až pozdě večer a šli brzo spát.
K ránu nás vzbudil zvláštní rachot a skřípání z komína. Na chvíli to přestalo a pak zas a zas. Když se to už nedalo vydržet, vylezli jsme z postele a já se rozhodl nahlédnout do komínu pomocí spodních revizích dvířek.
Komín byl nedávno vyvložkován a tak jsem musel po otevření dvířek ještě směrem vzhůru nahmatat zátku nerezové komínové roury o průměru tak 15 centimetrů.
Když se mi ji podařilo uvolnit, vypadlo trochu mouru a já koukám, že navíc dolů trčí docela velké ptačí nohy. Kouknu se ještě lépe a vypadá to, že prsty mají drápy a navíc na pařátech vidím tzv. vratiprst a ten mají jen sovy.
Takže jsem si pro jistotu vzal silnější koženou pracovní rukavici, pak popadl obě nohy najednou a opatrně vytáhl na světlo boží od mouru totálně zmazaného puštíka obecného -
Strix aluco - sova obyčajná. Hned začal zběsile mával křídly. Nechtěl jsem, aby místnost moc zašpinil a tak jsem ho otevřeným oknem vypustil ven před chatu. Puštík rychle přistál do trávy a bylo na něm vidět, že toho má dost.
Chtěli jsme udělat alespoň nějaké foto mobilem, než jsme však vyšli z chaty, venku ho objevil kos a spustil hrozný křik, kterým varoval okolí, že je tu sova. Většinou se k tomu rachotu brzo přidají další ptáci a tím sovu natolik znervózní, že ona ulétne někam pryč. Jakmile nás vystresovaný puštík spatřil přicházet, tak okamžitě značně neohrabaným přízemním letem zmizel v lese. Fotka se tedy nezdařila
.
Těžko říct, kdy se do komína dostal, usuzuji, že asi právě tuhle noc. Každopádně měl docela štěstí, že jsme vůbec na tu chatu přijeli. A pokud v komíně už náhodou byl déle, tak měl ještě jednu velkou kliku a to, že jsme si v kamnech v pátek večer nezatopili
.
Hledal jsem na tohle téma nějaké informace na internetu a ukázalo se, že to není zas tak neobvyklá událost.
Zdroj - benesovsky.denik.cz -
"Nálezkyně telefonovala, že na své chatě slyší v komíně houkat sovu."
- Puštík vyproštěný z komína chaty nedaleko Čechtic
Foto - archiv záchranné stanice ČSOP Vlašim