JAVOROVÝ LISTPřímo před mým srubem rostou těsně vedle sebe dva javory, které vytvářejí společnou korunu. Jejich kmeny se téměř dotýkají a jejich kořeny jsou do sebe propleteny. (Na obrázku vpravo žlutá koruna stromu.)
Už před nějakou dobou jsem zjisti, že se nejedná o stejný druh javoru. Jeden je
MLÉČ - javor mliečný (acer platanoides) a druhý je
KLEN - javor horský (acer pseudoplatanoides). Rašení listů na jaře, ale i jejich opadávání na podzim neprobíhá najednou. Mléč je vždy o trochu rychlejší. Letos už byla celá jeho koruna opadaná a zatímco klen se do toho pustil až teprve před pár dny. V záplavě jeho krásně žlutého listí na zemi mne zaujalo, jak byly některé klenové listy veliké. Nikdy před tím jsem si v přírodě nevšiml, že by jeho list mohl být až tak obrovský.
Neodolal jsem a změřil jsem ten zatím největší v nejširším místě a pravítko ukázalo
28 cm .
Listí pod javory hrabu každý podzim, ale mám dojem, že jsem takovéhle macky minulé podzimy nenacházel.
Přemýšlel jsem, zda by to nemohlo být v důsledku nějaké obzvláště dobré vegetační sezony a nebo jsem přeci jen byl roky před tím nepozorný?
Chtěl jsem se vás zeptat, jak velké listy javoru horského - klenu nacházíte u vás vy?Foto: Zdeňka a Willy