Medzi veľmi nebezpečných škodcov dreva, predovšetkým drevených budov, patrí aj huba Drevokaz slzivý (Serpula lacrymans). Pre drevené budovy (chaty v prírode) je to doslova a dopísmena "smrtiaci vírus". V prírode, na bežnom dreve, je dosť vzácny. Napáda (zákerne) úžitkové drevo v domoch, chatách, pivniciach, hlavne na zle vetraných a vlhkejších miestach. Táto huba vytvára "fľakovito" oválne plodnice červenohnedej farby, ktoré sú po obvode obrúbené bielou "šľahačkou".
Pri priaznivých podmienkach a pri teplote 20 stupňov sa šíri rýchlosťou 2 metre za rok. Niekde som dokonca čítal, že sa môže šíriť rýchlosťou až 1cm za deň...
Táto huba je zákerná v tom, že začína rásť veľmi skryto a na miestach, ktoré nie sú "na očiach"... Nič ju nedokáže zastaviť... Prerastá aj múr, tehly, maltu a štrbiny v kameňoch. Teoreticky, ak by sme nejakým spôsobom "zakomponovali" jednu napadnutú dosku trebárs do drevenej chaty, tak za pár rokov by ju drevokaz rozložil na prach...
(aj nábytok...
).
Drevokazu sa najlepšie darí pri teplote 3-26 stupňov. Vyššie teploty neznáša, pri teplote 26 stupňov sa zastavuje jeho rast a pri teplote 40 stupňov odumiera. Preto ho možno stretnúť skôr na chatách v horách ako v údoliach. Túto hubu, ak sa už niekde vyskytne, nie je (skoro) možné zastaviť... Trebárs v minulosti v Alpách touto hubou napadnuté drevenice iba jednoducho spálili... Inak si nevedeli pomôcť...
Ja som sa už tiež s týmto škodcom stretol a jeho "účinky" môžem iba potvrdiť...
Pridávam pár obrázkov z netu: