Včera som si dal s bratom menšiu, asi 10km prechádzku v okolí nášho bydliska. Prešli sme po miestach, kde som už dávno nebol a kde sme sa ako deti hrávali.
Pohľad na rieku Ipeľ zo železničného mosta
Turecký most cez rieku Ipeľ v Poltári je tretím najstarším zachovaným mostom svojho druhu na Slovensku. Postavili ho turci keď okupovali tunajšie územie v rokoch 1554 - 1593.
Pohľad na chovný kaprový rybník.
Od júna do augusta kvitne repík lekársky (Agrimonia eupatoria), práve toto obdobie je vhodné na jeho zber.
Brodenie cez Ipeľ. Celkom zaujímavý zážitok, studená voda doslova paralyzovala svalstvo a nohy uprostred brodu akosi prestávali poslúchať, až som chvíľami myslel že ma bude musieť brat vyniesť von
Krásnou modrou farbou kvitne čakanka obyčajná (Cichorium intybus).
Na okrajoch polí už môžete natrafiť na páperie pichliača roľného (Cirsium arvense), ktoré je výborným materiálom na podpal Firesteelom. Veľmi ľahko zachytí iskru, no treba si dať pozor, lebo prekvapivo rýchlo zhorí. Preto je najlepšie kombinovať ho s drsnejšou suchou trávou, lístím, kôrou a podobne.
Tento betónový válov kedysi fungoval ako napájadlo pre dobytok, ktorý sa tu pásol na okolitých lúkach. Dnes už toto miesto nie je využívané a pomaly zarastá.
V podraste sa ešte dá nájsť nenápadná rúrka, ktorá privádzala vodu do válova. Škoda, že tento prameň nie je stály počas celého roka, v období sucha vysychá. Teraz je však stav podzemnej vody priaznivý a tak rád využívam tento zdroj na osvieženie a doplnenie svojej fľaše.
Už dozrievajú aj mirabelky. Sú výborné, dajú sa nájsť aj červené, no žlté mám radšej. Nabrali sme si plné vrecká na cestu domov.