Dnes bol celkom pekný deň, tak som sa vybral prejsť do dubovo-hrabového lesa, pozorovať, aké zmeny nastali v prírode v túto "predčasnú jar"...
Spravil som aj pár fotiek...
Slnko raz svietilo, raz sa schovalo za mraky...
Cestou do lesa som išiel cez húštiny a tam som natrafil na plno nízkych trnkových kríkov, ktoré boli "posypané" minimálne tromi druhmi lišajníkov... Napr. Diskovka bublinatá, Bradatec srstnatý, Konárnik slivkový... Myslím, že Diskovkou boli pokryté aj nízke stromovité kríky planej jablone...
Všade navôkol, či už v húštinách, alebo v hrubom lese sa zem belela Bleduľou jarnou...Kvety sú už pekne rozkvitnuté...
Bleduľa spolu s Ohnivcom...
Na takéto zakvitnuté plochy som v tomto období, priznám sa, málo zvyknutý...
Natrafil som na statný hrab s touto dierou naskrz, ale zrejme mu to nevadí, lebo si žije veselo ďalej...
Pomaly sa rozvíjajú aj žlté kvety Drieňa... Tento Drieň, na ktorý som dnes natrafil je zatiaľ najstatnejší, na aký som doposiaľ narazil... Je pomerne vysoký...
Tri duby, ktoré si rastú pospolu... Na podobné javy som tu natrafil na viacerých miestach...
Na tomto dube je staré, opustené hniezdo nejakého dravého vtáka... Zrejme Myšiaka, alebo Jastraba veľkého... Na šírku má v priemere cez jeden meter... Potom, čo som odfotil hniezdo, tak som z batoha vytiahol fľašu, aby som sa napil... Počas toho, ako som pil, som sa znenazdajky pozrel napravo, kde som na 30-40 metrov pomedzi stromy zaregistroval pohyb... Bol to čierny vlčiak... Skoro mi zabehlo... Našťastie mal košík... Samozrejme, po majiteľovi ani pamiatky. Darmo som sa obzeral a išiel oči vyočiť...
No tak sa mi zdalo, že pes ma asi nezbadal, alebo si ma nevšímal... Na psov som natrafil v lese už viackrát, zatiaľ bez ujmy, no priznám sa, že je to vždy veľmi nepríjemné stretnutie, keď človek nevie, čo môže od psa očakávať... Keď si pomyslím, že by som niekedy narazil na nejaké bojové plemeno psa, tak ma až mrákoty obchádzajú...
Na koniec fotka duba, do ktorého udrel Perún...
Je zaujímavé, že takto znetvorený strom, žije bez ujmy dlhé roky... Ja odkedy chodím po týchto miestach, tak stále je rovnaký... Takýchto bleskom zasiahnutých dubov je v tomto lese niekoľko...