Z dnešnej prechádzky...
Na kraji lesa sa prebudili už aj lesné mravce a pomaly si upravujú príbytok...
Putovanie starolesom...
Spolu s Bleduľou jarnou už rastie pomerne hojne aj Scila dvojlistá... Týmito dvoma rastlinami sú zakvitnuté pomerne široké plochy... Ich kvety už prilákali aj prvé motýle... Pomerne často som stretával žlté motýle... Mal by to byť Žltáčik rešetliakový. Okrem neho som zo dva razy zaregistroval aj nejaký druh babôčky. Podľa chabej fotky, ktorú som spravil, som ho doma identifikoval ako Babôčku brestovú...
Cestou lesom som zbadal na vysokom buku (min. 15m) nejaké väčšie hniezdo... Vzápätí som si všimol, že tam sedí aj nejaký vták... Bol to Krkavec čierny...
Aj na fotke je vidieť pri pravom okraji hniezda hlavu... Zvedavo som si ho obzeral, no krkavčiu matku to prestalo baviť a začala poletovať zo stromu na strom v blízkosti hniezda a pritom vydávala nespokojné zvuky... Tak som sa radšej pobral preč, aby som ju zbytočne nerozčuľoval...
Obďaleč som zbadal poskakovať po stromoch snáď prvykrát v živote Ďatľa malého, no nepodarilo sa mi ho sfotiť, nakoľko hneď odletel preč...
"Príbytok lesných škriatkov"...
Vo vnútri je tento dub úplne bútľavý... Dobrá skrýša na niečo...
Pod niektorými dubmi som našiel na zemi tieto žlté bobuľky... Patria poloparazitovi menom Imelovec európsky, ktorý parazituje výhradne v korunách dubov, kde vytvára guľovito rozvetvené útvary, na ktorých rástu tieto žlté bobuľky... Z týchto plodov sa vraj kedysi vyrábal lep na chytanie vtákov... No vtáky rady konzumujú tieto bobule a svojim trusom pomáhajú pri šírení tohto parazita...
Tento vyvrátený hrab predstavuje doslova materskú škôlku Práchnovca kopytovitého...
Mám rád tento starý les... Človek tu vždy natrafí na niečo zaujímavé...
Cestou domou som natrafil v zaschnutom blate na stopy divej mačky... V posledných rokoch je to čoraz častejší jav, čo je veľmi potešujúce... Minulý rok koncom zimy som z auta (v noci) dokonca zbadal dve mačky hneď za dedinou pri ceste...