Nakolko som minuly rok vynechal turisticku akciu s partiou od basketbalu, tento rok som nevahal a naplanoval hrebenovku s 2 noclahmi vo Velkej fatre. Celkovy pocet ucastnikov 5 ks.
DEN 1.
http://mapy.hiking.sk/?hpid=Jnm2oPresun z Trnavy kvalitnymi autobusmi SAD do Zvolena nasledne do B. Bystrice. Komedia s taxikom na SAD v BB, pytam sa na cenu, ze za kolko nas hodi (traja chlapi s batozinou) do Dolneho Harmanca. On ze 15 €, tak som slusne podakoval, ze je to vela. Pytam sa slecny v unimobunke taxi sluzby na cenu a slecna cez vysielacku kontaktuje taxikara, ktory arogante krici do vysielacky "sak som mu debilovi povedal ze 15 evri". Slusne som podakoval a oslovil iny odstaveny taxik so soferom. Velmi usmevne sme sa dohodli na prijatelnej cene do 9€ a po pol hodine slapeme dedinou po zelenej znacke smerom na horsky hotel Kralova studna. Po ceste nas stretol mily pan na vozicku a hovoril nam ako on behal po miestnych kopcoch, no choroba si vybrala svoju dan. Dal nam par uzitocnych rad ohladne medvedov, tak sme ho ponukli kaliskom mrznucej whisky, no odmietol. Rozlucili sme a sup do ciela prveho noclahu. Po ceste sme nasli este lesnicku retaz s vahou asi 8 kg, tak ju kamos vzal so sebou na krku k chate pred stupanim na Kralovu studnu. Tam sme sa posilnili slaninkou a cerstvou vodou z pramena. Pristavili sa pani na Lade Niva, co sa vybrali hladat stratenu retaz. Prvy vecer sme sa este stretli so znamymi, ktori mali v plane inu trasu a pri pivecku sme sa prekecali az k vypnutiu svetla a pri celovkach zalahli do posteli. Na hoteli je mozne si vybrat kvalitu noclahu:turisticka vs, hotelova. Turisticka stala 12€/noc v izbe s poschodovymi postelami s moznostou doplatku za vankus, paplon a povlecenie. Samozrejme skvela bola tepla sprcha v civilizovanej kupelni.
DEN 2.
http://mapy.hiking.sk/?hpid=EG0Q5Ranajky, teply caj a sup na hreben. Ti co poznaju tuto trasu vedia, ze uvodna cast je plna krasnych vyhladov z travnatych svahov po pohori Velka Fatra. Pred Kriznou nam cestu skrizili mnohe zveri sudiac podla stop v mlakach, vratane medveda. Skoda, ziadne sme nevideli (pozn. aspon z bezpecnej vzdialenosti)
Spolocnost na robil velmi mily, maly dravec, ktory nas sprevadzal z palice na palicu. Cesta nam ubiehala v prijemnej v teplote okolo 25 st. Postupne sme minali hlavne body znamej hrebenovky.
Az sme v dialke uvideli Chatu pod Borisovom, vedeli sme ze asi za 2,5 hodiny bude kapustnicka, klobinka a pivecko. To ze nas bude delit od cateringu vystup a nasledne zostup na/z Ploskej som kamosom neprezradil. Prave na chate sme sa stretli s dalsimi dvomi kamosmi. Vyborne sme sa napapali, osviezili v prameni, doplnili sme vodu. No velmi som bol sklamany s pristupom personalu. Neochota az arogancia, zly system plny chyb pri objednavani jedla a pitia, ale co uz.
Komlet zostava sme pokracovali hrebenom (ten sme neskor opustili) do ciela na horsky hotel Smrekovica. Vedeli sme ze bonbonik na zaver dna bude kpec Rakytov. Pomerne unaveni klesame hustym lesom plnym cudnych zvukov, hadov a sera signalizujuci bliziaci sa vecer. Velke tabule s napisom "vyskyt medvedov...." nas pohanal vpred. Asi okolo 8 vecer sa skladame pred vchodom Hotela smrekovica. Mladi personal v zlozeni dievca a chalan na informuju, ze nemaju elektrinu, ale generator pojde do 22:00. Tak sme to rozbalili: pivo, tepla sprcha a highlight dna bol skvely divinovy gulas (vsetci sme si sali dvojitu porciu) v ktorom aj lyzica stala. Toto ubytovanie nebolo z tych lacnych a cena 18€ nie je az taka turisticka, ale atmosfera pri svieckach, ochota personalu a gulas s pivom to vyvazili.
DEN 3.
http://mapy.hiking.sk/?hpid=qZjE8Chlapi sa posilnili hotelovymi ranajakmi, ja som dojedal obsah batohu. Elegantne o 10 hodinke sme zacali poslednu cast vyletu. Vybornym obcerstvenim bolo minove pole cucoriedok. Stretli sme otecka s dvoma detmi (10 a 12 rokov) ceskej narodnosti s batohmi az nad hlavami, ktori dali hreben malej fatry a zacinali tu istu trasu ako my len z opacnej strany. Klobuk dolu. Vedeli sme ze klesanie nebude malina, ale za seba poviem, ze som citil kazde steblo travy a kazdy kamienok. Kliniec do rakvy bola zaverecna hodinka po asfaltke, kde sme prisli na to, ze je lepsie to klusat, ako ist krokom. Odmena bola 17 st voda v Hrabove pri dolnej stanici lanovky. Kupanie a schladenie bol balzam na nase klby, svaly, zlisovane chodidla a otlacene palce na nohach. V lokalnom kupaliskovom bufete sme nas vykon zacukrili kofolou, pifkom a prekusili grilovanou krkovickou. Taxik za 3€ nas doviezol na vlakovu stanicu v Ruzomberku. Pre mna asi naj minus bola cesta preplnenym vlakom s nefungujucou klimatizaciu. Moznost sediet bola ako hra na macku a mys. Nakoniec sme si nasli miesta pri WC a dverach. 3 hodiny do Trnavy boli nekonecne.
Cely vylet bol samozrejme super a na negativne veci sa rychlo zabudne. Trasu mozem len odporucit,no chce to byt trosku v kondicii. Tych cca 28 km s prislusnym prevysenim a 17 km s bolavym klesanim som citil este par dni. Ale nelutujem nic a na tuto akciu budeme este dlho spominat. Prikladam par obrazkov, len neviemako ich vkladatpriebezne s textom.