VÍKEND NA SRUBUSpoustu času teď trávím na srubu, jsou to sice většinou pracovní víkendy, ale jsem prakticky od rána do večera v lese, takže mi to nevadí.
Vždycky se najde trocha času na nějaké přírodní zážitky.
Tak třeba kousek od srubu vyrostla zajímavá parazitická rostlina podbílek šupinatý -
Lathraea squamaria - slovensky: zubovník šupinatý.
Nebo nás v době krátké polední siesty probudila červenka - červienka, která vlétla do srubu otevřeným oknem.
Chvíli poletovala po místnosti a nakonec se ji podařilo vyfotit, jak sedí na opěradle křesla. Nakonec sama našla cestu ven.
Teď na Velikonoce jsme se s Geniou pustili do kopáním díry pro latrínu ...
- Ten šutr, co leží na trávě, se záludně skrýval skoro na dně kopané jámy.
... a taky odstraňování jednoho pořádného pařezu.
Genia měl však na rozdíl ode mne ještě spoustu energie a tak se pustil do zpracování kůže z jelena.
Syrovou kůži měl už několik dní předem namočenou ve vodě. Po vyrobení dřevěného rámu do něj s pomocí provazu a kovových háčků (ohnutý hřebík do tvaru
S) zapíchaných do okraje kůži pořádně natáhl.
Následovalo pracné čištění masité části kůže.
Po té se kůže nechala asi dva dni vysychat. Když už byla celá tvrdá, začal Genia s pomocí speciální škarbky odstraňovat srst.
To šlo docela pomalu a škrabka se musela každou chvíli znovu brousit.
Konečně byla syrová jelení kůže hotová z obou stran.
Zbývalo jen odříznout neoškarabané okraje kůže a zatím ji doma uložit někde v suchu, než dojde na její zpracování mozkem.
Bylo vidět podle Geniovy rutiny i výbavy, že takovou práci rozhodně nedělal poprvé.
Koho by zajímaly podrobnější detaily postupu práce, mám pro něj dobrou zprávu
.
Už se nám s Geniou na toto téma v hlavě rýsuje plán na zajímavý workshop, který bychom chtěli někdy v budoucnosti na srubu uspořádat
.
FOTO: Zdeňka