Ich nadobúdacia cena bola fakt veľká. Po 5% zľave ma vyšli na 7300 Sk. Rozchodiť ich mi trvalo celý rok. Prvé tri roky, pokiaľ som bol na VŠ a mal som čas, dostávali dobre zabrať. Moja váha je cca 80 kg a málo kedy som mal batoh pod 20 kg. Absolvoval som s nimi viacero týždňových pochodov. Pár krát som z nich vylieval vodu, to hlavne po viacdňovom daždi, kedy mi už napršalo zvrchu. Musím povedať, že vodu držali naozaj super. Teda prvých päť rokov, potom sa predral gore-tex a už púšťali. Topánky boli určené pre kategóriu B/C teda stredne ťažký horský terén, suť, sneh. Môžem povedať, že do tejto kategórie sú naozaj výborné. Tvrdú podrážku som ocenil hlavne na snehu a v vysokohorskom teréne. Dobré sú aj s mačkami alebo snežnicami. Na asfalt sú ale priveľmi tvrdé. Po 30 km začínajú chodidla bolieť, napriek tomu som v nich nemal skoro nikdy otlaky. Teda ak neboli príliš premočené, alebo spotené. Doporučujem po zničení vnútornej vložky nekupovať originálnu ktorá je dosť tvrdá, ale nejakú mäkkú penovú (nie gélovú). V lete sa v nich dosť potí noha a treba meniť ponožky. V tomto sú však o dosť lepšie ako kanady. S pribúdajúcimi rokmi sa mi zdalo, že bol odvod tepla horší a horší. Na mokrých kameňoch občas kĺžu.
O topánky som sa staral naozaj excelentne. Zakaždým som ich poriadne vyčistil vrátane podrážky a namazal. Používal som kondicionér na kožu Grangers, ten sa moc neosvedčil, tak som ho po 4 rokoch nahradil obyčajnou indulónou. V zime a na dlhšie túry som dával včelí vosk Meidl.
Závady:
Po asi dvoch rokoch sa začala v mieste ohybov prstov odlepovať guma, ktorá lemuje topánku po jej celom obvode. Vyriešil som to nanášaním lepidla na obuv na toto miesto a odvtedy šírenie odlepovania viacej nepokračovalo.Inak obvodová guma topánku výborne chráni pri zakopávaniach, rôznych oderoch a aj proti vode.
Po 4 rokoch sa začala v mieste ohybu prstov vydrobovať koža.
Po 3- 4 rokoch mi začala praskať vrchná vnútorná koža. Bolo to spôsobné hlavne prepotenými topánkami (soľou). Spočiatku som to pár krát zašil , ale potom som sa na to vykašlal.
Teraz po 6,5 roku a minimálne 3000 nachodených kilometroch sa začala prejavovať hydrolýza polyuretánu a začala mi praskať tlmiaca vrstva.
Myslím, že sú to naozaj jedny z najlepších topánok na trhu, no aj tak som za tú cenu očakával viacej. (Kamarátom sa rozpadli topánky aj oveľa skorej a tiež neboli najlacnejšie.) Firma Meindl v Nemecku inak ponúka kompletný servis (výmenu podrážok, gumy dookola, výmenu hornej kože, zaplátanie gore-texu aj v špice....) Asi za nejakých 2000 Sk. Slováci pýtajú len za výmenu podrážky Vibram 2500 Sk. Uvidím koľko ešte budú držať pohromade a buď ich dám opraviť, alebo sa poohliadnem po druhých, alebo kúpim tie isté. Ešte možno by sa dali popradky od Makaru, alebo si ušiť topánky sám