Pre kúpu týchto topánok som sa rozhodol po zničení skoro dvoch párov kanád vz. 60 (rozlomil som podrážky a premokali). Chcel som si kúpiť naozaj dobrú kvalitu. Po prečítaní viacerých názorov a skúšaní mi zostali na rozhodovanie dva typy Han-wag Alaska GTX a Meindl Himalaya GTX. Hanwagy boli naozaj komfortné, ale pretože som bol zvyknutý na ťažké kanady rozhodol som sa pre Meindly (myslel som, že budú aj valitnejšie). Teraz po 6,5 ročnom nosení na ne spravím krátku recenziu.
Ich nadobúdacia cena bola fakt veľká. Po 5% zľave ma vyšli na 7300 Sk. Rozchodiť ich mi trvalo celý rok. Prvé tri roky, pokiaľ som bol na VŠ a mal som čas, dostávali dobre zabrať. Moja váha je cca 80 kg a málo kedy som mal batoh pod 20 kg. Absolvoval som s nimi viacero týždňových pochodov. Pár krát som z nich vylieval vodu, to hlavne po viacdňovom daždi, kedy mi už napršalo zvrchu. Musím povedať, že vodu držali naozaj super. Teda prvých päť rokov, potom sa predral gore-tex a už púšťali. Topánky boli určené pre kategóriu B/C teda stredne ťažký horský terén, suť, sneh. Môžem povedať, že do tejto kategórie sú naozaj výborné. Tvrdú podrážku som ocenil hlavne na snehu a v vysokohorskom teréne. Dobré sú aj s mačkami alebo snežnicami. Na asfalt sú ale priveľmi tvrdé. Po 30 km začínajú chodidla bolieť, napriek tomu som v nich nemal skoro nikdy otlaky. Teda ak neboli príliš premočené, alebo spotené. Doporučujem po zničení vnútornej vložky nekupovať originálnu ktorá je dosť tvrdá, ale nejakú mäkkú penovú (nie gélovú). V lete sa v nich dosť potí noha a treba meniť ponožky. V tomto sú však o dosť lepšie ako kanady. S pribúdajúcimi rokmi sa mi zdalo, že bol odvod tepla horší a horší. Na mokrých kameňoch občas kĺžu.
O topánky som sa staral naozaj excelentne. Zakaždým som ich poriadne vyčistil vrátane podrážky a namazal. Používal som kondicionér na kožu Grangers, ten sa moc neosvedčil, tak som ho po 4 rokoch nahradil obyčajnou indulónou. V zime a na dlhšie túry som dával včelí vosk Meidl.
Závady:
Po asi dvoch rokoch sa začala v mieste ohybov prstov odlepovať guma, ktorá lemuje topánku po jej celom obvode. Vyriešil som to nanášaním lepidla na obuv na toto miesto a odvtedy šírenie odlepovania viacej nepokračovalo.Inak obvodová guma topánku výborne chráni pri zakopávaniach, rôznych oderoch a aj proti vode.
Po 4 rokoch sa začala v mieste ohybu prstov vydrobovať koža.
Po 3- 4 rokoch mi začala praskať vrchná vnútorná koža. Bolo to spôsobné hlavne prepotenými topánkami (soľou). Spočiatku som to pár krát zašil , ale potom som sa na to vykašlal.
Teraz po 6,5 roku a minimálne 3000 nachodených kilometroch sa začala prejavovať hydrolýza polyuretánu a začala mi praskať tlmiaca vrstva.
Myslím, že sú to naozaj jedny z najlepších topánok na trhu, no aj tak som za tú cenu očakával viacej. (Kamarátom sa rozpadli topánky aj oveľa skorej a tiež neboli najlacnejšie.) Firma Meindl v Nemecku inak ponúka kompletný servis (výmenu podrážok, gumy dookola, výmenu hornej kože, zaplátanie gore-texu aj v špice....) Asi za nejakých 2000 Sk. Slováci pýtajú len za výmenu podrážky Vibram 2500 Sk. Uvidím koľko ešte budú držať pohromade a buď ich dám opraviť, alebo sa poohliadnem po druhých, alebo kúpim tie isté. Ešte možno by sa dali popradky od Makaru, alebo si ušiť topánky sám .