Chcel by som sa s vami podelit o svoj nazor na topanky Meindl Perfekt. Topanky som kupoval po dlhsej rozprave s ich dalsim majitelom ako zarucenu tutovku. V prvom rade treba vediet, na co topanky chcete. Ja som ich kupoval ako celorocne na vsetky typy povrchov - to znamena nespevnene povrchy, strkovistka, sneh, les. Dalej nie som ziadny tichoslapek alebo hraniciar - ked niekam idem, idem natazko. Vsimol som si, ze niektori tu razia skor opacny pristup "(do CSLA chlebnika hajzlak, noz, deku a vodu)". Ja nie. Takze som potreboval topanku, ktora mi zaruci aj dostatocnu oporu pri neseni nakladu.
Este poviem, ze sa neda napisat , ze by som bol uz stastnym majitelom.
Prvotny dojem z topanok bol:
1. topanky su pekelne drahe (kupovane v Prahe v Meindli za necelych 7 tisic korun)
2. vobec nicim na prvy pohlad neoslnia
Dalej: topanky z krabice su nepohodlne a tak tuhe, ze som si na skusobnej plosinke a prekazkach pripadal ako odminovac. Myslim, ze oproti GTX Meindlom (Island a Himalaya) maju pri rovnakom cisle uzsie kopyto. Oproti Himalayam, ktore sa na prve obutie nosili ako papuce boli tieto ako drevaky. Napriek tomu som to riskol a vzal som ich.
Na prvej fotke a druhej je zaber, ako ma otlacili pri zostupu z Choca do Lucok. Toto bola zrejme dan za to uzke kopyto. Topanky som mal uz drhy den obute a nemal som ich na nohe prvy krat, ale rozchodene urcite neboli:
Z fotiek je jasne, ze topanku som mal riadne zasnurovanu a nebolo v nej ziadne volne miesto - otlaky sa vytvorili ale nevyvinul sa pluzgier naplneny tekutinou.
Na fotke dole je zaber, ako som susil po celom dni nosenia. Ked som sa konecne vyzul, bola napita aj vnutrona koza:
Tu su zabery z domaceho susenia. Vsimnite si, ako je oblast spiciek neporovnatelne uzsia oproti oblasti ulozenia paty a "komina" topanky.
Potom zazitok z doby nedavno minulej, ked som sa spolu s kamaratom splhal na zasnezenej Orave do kopca a stravili noc v terene. Topanky neotlacili, neprepustili a v jemnom sypkom snehu celkom fungovali. Pre predstavu kolko bolo snehu:
http://img.janforman.com/vikendovybatohr2rc.JPG
Dve veci by som nemeckym ubermensche inzenyre vytkol: na dane cislo uzke kopyto (ked pri velkosti topanky 10 je vlozka od vyrobcu 9,5) a prilis velky priestor v "komine topanky", hlavne na usti/vstupe do nej.
Pre tych, ktori by chceli model s GTX membranou vrelo odporucam model Himalaya. Je o nieco drahsi nez Island, ale myslim, ze to stoji za to. Boli to moje favority este na papieri, ale nakoniec som dal prednost celokozenej topanke.
Skusal som aj model Badile, kedze som nebol presvedceny, ze Perfekt je to spravne pre mna, ale poviem otvorene, ze ta topanka nie je za tie peniaze nic moc (cena porovnatelna s Hanwag Alaska). Najvacsia vada pre mna - boli prilis nizke. Tych par milimetrov vysky "komina" skratka chyba. Ak by boli aspon o jedno ocko pre snurku vyssie, nemal by som nad cim uvazovat a zostalo by mi aj viac penazi. Kazdopadne stale mi vrtaju hlavou, pretoze Perfekty su pre vacsinu povrchov na Slovensku jednoducho tuhe. Ale v tejto skupine topanok (kategoria B) je myslim vacsia ponuka aj od ostatnych vyrobcov (menovite napriklad cesky Garmisch s.r.o).