Zacnem historiou- Na rozdiel od firiem ako je Smith and Wesson, ktore najskor vyrabali strelne zbrane a ked sa ich znacka stala znamou, zadali v cine vyrobu nozov pod svojim menom- vysledok je velmi kolisava kvalita- (najdu sa u nich aj dobre noze, ale aj velmi nekvalitne...) firma Glock vyrabala noze davno predtym, ako skonstruovali svetoznamu pistol. Cize nemuste mat obavy, zeby boli tieto noze vyrabane nikde v cine a tazili z mena firmy. To len na okraj.
Noz samotny existuje v dvoch prevedeniach- 78 a 81. Je to vlastne rok skonstruovania modelu- 78 je hladky (ako bajonet pouzivany rakuskou armadou) a 81 je distribuovany pod nazvom "survival knife"- jedina jeho odlisnost je v tom, ze na chrbte cepele ma pilku. Oba modely sa vyrabaju v ciernej, olivovej a pieskovej farbe.
Noze su skonstruovane z uhlikovej ocele- presny typ znamy nieje.
A teraz k postrehom z pouzivania- vlastnim model 78- bez pilky. Zhrnul by som ho takto- jednoduchy, ucelny, extremne odolny. Noz velmi dobre sedi v ruke, dokonca aj v rukavici, nesmyka. Rukovat je z polymeru, zastita plni svoju funkciu a navyse sa s nou dobre otvaraju flase.

Jednou velkou vyhodou je puzdro. Pre mna osobne je to najlepsie puzdro, ake na nozi mam. Genialny je system uchytenia- ked noz zastrcim do puzdra a zatlacim- noz cvakne- a viem, ze mozem cely den travit kotulanim sa, brodenim riek, padanim na vsetky strany a predieranim sa krikmi- noz nestratim ani keby ma medved nahanal. Zaroven je vsak noz po ruke a jednoduchym odtlacenim poistky kedykolvek pripraveny na pouzivanie. Takisto sa nemusim bat, ze padnem na puzdro a noz si zarazim do ladviny- polymer nepusti. Vyhodou na puzdre je aj fakt, ze putko sa da otvorit- cize si nemusite davat dole opasok,pripadne sa da pripnut aj na popruh batohu, ktory je pevne nasity. Su to detaily, ale su tak prakticke, ze si na ne clovek velmi rychlo zvykne. Keby mal niekto strach, ze sa mu puzdro casom zlomi (ved je z plastu)- tak zbytocne obavy. Videl som video, ako ho ohli tak, ze sa koncami dotklo- nezlomilo sa a bolo stale plne funkcne.
Ked to mam zhrnut- Glock je podla mna naozaj ucelny nastroj, ktory sa v zaplave nozov urcite nestrati a hravo predbehne aj omnoho drahsich konkurentov. (teraz stoji okolo 30 euro). Nevravim, ze je to jediny a najsuper noz do lesa a na bushcraft, ale pokial zacinate a nevyznate sa v roznych znackach, nemate peniaze na rucne robeny noz, alebo jednoducho nemate chut patrat ktora znacka je o kolko lepsia od druhej a chcete spolahlivy a kvalitny noz, tak podla mna s glockom budete spokojny.