fremen píše:........ a v porovnani s nerez ocelou by mal kratsie drzat ostrie. To su vseobecne rozdiely medzi uhlikovou a nerez ocelou.....
fremen píše:Nie, nevymyslel. Nesuhlasis s tym? Samozrejme- oceli je jak topanok v auparku, takze zalezi od tej ktorej konkretnej a samozrejme na postupe spracovania. Ale v zasade to plati. Mas nejaku inu skusenost?
fremen píše:No dobre. Takze este raz. VOBEC som neriesil typy vybrusov, od coho zavisi REZIVOST ostria a vobec nie VYDRZ ostria.
fremen píše: Odolnost materialu voci opotrebovaniu samozrejme zalezi od vyslednej tvrdosti- ta sa dosahuje procesom kalenia a udava sa v HRC, ako si aj ty spravne myslel tym kalenim. A to, ze kazda ocel ma uplne ine hodnoty kalenia, je zbytocne pisat, urcite o tom vies aj ty. A to, ze jedna ocel bude zakalena na tu istu tvrdot ako druha a budu mat uplne ine vlastnosti, vies urcite tiez- a hlavne to, ze co je pre jednu ocel stale normalna hodnota- cize bude mat dobry pomer pruznost/tvrdost- ina bude sice tvrda, ale absolutne strati pruznost a bude krehka- cize sa lahko zlomi. A urcite samozrejme aj vies, ake su asi hodnoty kalenia pri uhlikovych a pri nerezovych oceliach, vsak?
fremen píše:Inak tych oceli je dost vela, takze skusme sa bavit o VACSINE a nie o jednej konkretnej s ktorou mozno robievas ty...
fremen píše:Dobre, pod na prakticky priklad- UTON (klasicka nerez 420) a Glock (klasicky uhlik)- skus si urobit aspon lahke porovnanie-myslim ze prides presne k tomu, co som pisal v uvode.
fremen píše:............ Dana hrubka je zas nevyhodna ked potrebujete nieco najemno nakrajat (rajcina, cibula) ale ruku na srdce- je to noz do prirody, nie kuchynak. Jedina nevyhoda, ktoru som obcas pocitil je to, ze s nozom horsie seka- tazisko ma na zastitu. Nehovorim, ze sa s nim sekat neda, ale kukri to nie je.
Co sa brusenia tyka, myslim, ze naostreny vydrzi pomerne dlho- samozrejme podla typu pouzivania. Urcite ale nepatri k nozom, ktore by sa hned zatupili. Vyhodou je, ze nepotrebujete diamantove brusky, staci obycajna ocielka a noz za chvilu holi............
fremen píše:Do tej dutinky sa zmesti tak jeden odlicovaci tampon na nudzove pouzitie. Vela stastia!
fremen píše:Viem, ze nie, ale ako nudzovka na zapalenie ohna je to super... a nikdy to nezabudnes, pokial teda mas noz so sebou.
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť