Pri prezeraní jedného bazár portálu pár dní dozadu som narazil na tento nôž. V prvom rade ma upútal vzhľad a cena. Pri zhliadnutí špecifikácií som sa rozhodol, že to za tu cenu stojí za vyskúšanie. Moje tušenie potvrdzovali aj názory na internete, ktoré boli vo veľkej väčšine pozitívne.
Keď nôž dorazil a rozbalil som ho, spravil na mňa celkom slušný dojem, tak som sa rozhodol o ňom niečo bližšie napísať.
Nákupná cena bola 15Eur + pošta 2.50Eur. Takže za 17.50Eur sa mi dostal do rúk nôž čínskej výroby a značky s papierovými vlastnosťami 2x drahšieho noža známych značiek u nás.
Špecifikácie:
Dĺžka otvoreného noža: 210mm
Dĺžka zatvoreného noža: 120mm
Dĺžka čepele: 95mm
Hrúbka čepele: 3.5mm
Výška čepele : 26mm
Materiál čepele: 8Cr13MoV
Materiál rukoväte: G10
Hrúbka linerlocku : 2.0mm !!
Hrúbka noža: cca 13.16mm
Nameraná tvrdosť: 59 HRC
Hmotnosť: 156g
Porovnával som s mojím verným, notoricky známym a 2x drahším Ontario RAT-1. Vzhľad má ENLAN agresívnejší oproti uhladenému “elegantnejšiemu” vzhľadu RATky. Typ poistky je u oboch identický a teda linerlock. Tu prichádza prvý veľký rozdiel, jeho hrúbka. U ENLANu má 2mm čo je skoro 2x toľko ako RAT. (vo videu kt. tu postol stormmaster je zrejmé, že to môže byť aj slabina RATky, keďže sa pri udieraní chrbtom čepele o pevnú prekážku linerlock skrivil). Celkovo pôsobí robustnejším dojmom a človek má na prvý pohľad pocit, že toho znesie viac. (táto úvaha ostáva v teoretickej rovine, pretože nemienim robiť deštrukčné testy mojich miláčikov. Čas ukáže)
Ováranie sa koná pomocou takzvaného “flipper” pinu, ktorý slúži pri otvorenom noži ako ochrana proti zošmyknutiu ruky smerom k čepeli (praktické využitie asi pri bodaní čo ja nevyužijem..dúfam). Osobne mi to vyhovuje viac ako pri RATke kde treba čepeľ otvoriť pomocou kolíku priamo na čepeli. Keďže sa v kĺbe (chvalabohu) nenachádza žiadna pružina pre asistované otváranie, je treba mierny pohyb zápästia aby sa čepeľ dostala do správnej polohy a linerlock sa zaistil.
Je to rýchlejšie a efektnejšie, pre exhibicionistov a drsňákov jasná voľba .
Tvar čepele je zrejmý z fotiek. V zúženie k fazetke je v 64% výšky čepele. Potom už len klasická V fazetka. Nôž došiel priemerne ostrý (nezaostával za “lepšími” značkami) chlpy síce holil, ale skôr by som to nazval trhaním. Výbrus relatívne pekný a rovnomerný po celej dĺžke. Stačilo mu 20 minút na 2000ke brusnom papieri + finiš na koži a holil. Mam pár skúsenosti s brúsením tejto ocele a síce výdrž ostria nie je nejaká závratná, je to kompenzované práve jednoduchým dosiahnutím pôvodnej ostrosti dokonca aj obyčajným obtiahnutím na koži. (pokiaľ nie je úplne tupý). Toto bude oproti RATke asi malá nevýhoda, keďže RAT som brúsil zatiaľ raz a ostrie bez problémov drží. Každopádne som na ENLANE nameral tvrdosť 59HRC čo som pravdupovediac nečakal.