Dnes som trošku otestoval nový prírastok Hultafors GK. Nebudem tu rozpisovať základné údaje o noži ,to si každý koho ten nôž zaujme nájde aj sám a prejdem priamo k veci. Nôž som prebrúsil pod uhlom asi o polovicu menším od uhla výroby.
Sekanie: (1)
Nôž sa celkovo príjemne drží v ruke pri práci .Pri samotnom sekaní ho úplne postačí držať len pomocou ukazováka a palca na konci rúčky. Miernymi švihmi ruky sa vdaka svojej hmotnosti bez väčšej námahy pekne zasekáva do dreva.Za obeť testu som si vybral stojaci suchár smreka s priemerom kmienka cca 7-10cm.Behom 5 minút pohodového sekania bol smrek na zemi.Za pomoci buchara by sa čas skrátil možno o polovicu. Odsekávanie konárikov do veľkosti priemeru cca 1cm na čerstvo spadnutom buku nebol žiadny problém a postačilo na to jedno mierne švihnutie zápästia.
Štiepanie: (2,3,4)
Najprv som skúsil bukové polienko s priemerom o niečo menším ako je dlžka čepele. Nôž za pomoci buchara bez akýchkolvek problémov prechádzal drevom a behom pár sekúnd bolo poleno nachystané. Potom som skúsil poleno s priemerom skoro dvojnásobným dlžke čepele. To už bol trošku tvrdší oriešok, ale určite nie nezvládnuteľný. Pomocou improvizovaného dreveného klinu sa aj z tohto polena stali behom 2-3 minút triesky.
Páčenie:(5)
Ked už som testoval nôž rozhodol som sa ho vyskúšať aj po tejto stránke. Pomocou buchara som nôž zasekol do dreva a následne som páčil do strany až pokým sa neuvoľnil kus dreva aj s nožom. Hrúbka vylamovaného dreva bola v rozmedzí 1-3cm.
Krájanie, Orezávanie : (6,7,8,9,10)
Orezanie hrotu na ražni bola otázka niekoľkých ťahov noža. Bez problémov sa zarezával do dreva či sa už jednalo o hrubé strúhanie, alebo jemné stružlikanie. To isté platí aj pri strúhaní polienka na podpal. Po ceste domov som narazil na plechovku ,tak mi to nedalo a vyskúšal som nôž aj na nej bez akýchkoľvek následkov. Krájanie potravín nebolo nijak excelentné ,ale úplne uspokojivé. Nakrájanie cibulky, uhorky, paradajky na kolieska hrubé 1-2mm nôž zvládal bez problémov. Tak isto krájanie mäsa, chleba bolo bezproblémové. Po očistení noža som vyskúšal ostrie na strane z novín a ostrosť bola skoro totožná s ostrosťou pred testom.
Záver:
Hultafors GK je veeeľa muziky za málo peňazí. V pomere cena/výkon je to asi najlepší pracovný nôž čo môže u nás človek zohnať. Svojimi schopnosťami sa bez problémov vyrovná aj oveľa známejším značkám, kde nože podobných schopností stoja niekoľko násobne viac. Je to ideálna voľba pre niekoho kto hľadá lacný a kvalitný nôž do prírody (survival) ,ktorý bude môcť v prípade potreby použiť bez obáv aj na hrubšie zaobchádzanie.
-- 06 Máj 2011, 19:43 --
nevite niekto ako by som dal zodpovedajuce fotky pod text?
//upravené, fotky pod príslušným textom
//skw