Tak teda, prišiel som na rad aj ja aby som napísal nejaké praktické skúsenosti s týmto fenomenálne rezivým a krásne spracovaným nožom.
Držanie - ergonómiaNôž je krásne pracovaný a jeho línie priam človeka vyzývajú aby si ho chytil do ruky a hral sa s ním každú voľnú chvíľku. Ku samotnej konštrukcií rukoväte sa vyjadrovať nebudem, už to bolo spomenuté.
Rukoväť je mi dobre sedí v ruke, úchop je istý a pevný. Toto isté platí aj pri iných spôsoboch držania, či už kladivovom úchope, palcom na hrane, palcom na ploche čepele pri silovom rezaní, kde sa ruky opierajú o hrudník a vlastná sila je tvorená prácou medzilopatkových svalov a taktiež aj pri rezaní cez páku použitím kolena. Proste je to dobre navrhnutá rúčka, ktorá príjemne padne do ruky. V spotených rukách sa ale rukoväť trošku šmýka, ale nie je to nič vážne
.
Týmto pádom sa dostávam k záštite, tá svojou veľkosťou umocňuje pocit bezpečnosti pri držaní a plní svoju úlohu na 100%. Tak ako aj písali ľudia predomnou, aj ja sa trošku kriticky vyjadrím k jej ostrým hranám a aj veľkosti. Mne osobne by sedela záštita o 1,5 az 2mm kratšia so zaoblenými vnútornými hranami do plného rádiusu.
FileworkSamotnou kapitolou je ozdobný filework - mne sa jeho použitie na noži veľmi páči, ale je to taká šepetná vec
Pri jemnom vyrezávaní a presnom rezaní, kde nie je vyžadované veľká sila mi filework vôbec neprekáža, čestne môžem povedať, že som rád, že tam je. Pôsobí ako zdrsnenie chrbta čepele a palec sa nešmýka, ale tiež neviem popísať ten príjemný pocit, ktorý môj palec zažíva pri ľahkej vyrezávacej práci, jednoducho paráda. Ale na druhej strane mi filework prekážal pri silovom rezaní s palcom na hrane, ale najväčší problém s komfortom som zaznamenal práve pri silovom rezaní cez koleno - tu sa vzorka krásne zahryzáva do kolena dokonca aj cez penové postrovanie na mojich nohaviciach. Ako riešenie by som navrhol jemné zaoblenie hrán na chrbtovej strane do jemnučkého rádiusu aby neboli hrany také výrazné.
Kedže ja svoje nože nepoužívam na prácu s kresadlom a ani na prípravu práchna zo živičného dreva tak mi nevadí ani zaoblenie chrbrta na tesne pred hrotom noža - pri vyrezávaní je tiež príjemnejší ako keby mal hrany ostré.
Čepeľ Tu sa mi asi nepodarí nájsť veľa nedostatkov. Jedovato vybrúsená 4mm RWL-ka má neskutočné rezné vlastnosti. Profil ostria po prebrúsení predošlým testovačom je viacmenej stále klinový, ale fazetka zmizla a nahradila ju 5mm "fazetka" jedovatého konvexu až po ostrie. Ja som predtým nepatril k veľkým nadšencom konvexných výbrusov, ale po vyskúšaní Fallknivenu F1 a tohto putovného noža začína moje Scandi a Flatgrind srdce rozmrźať a dávam šancu aj konvexom, zvlášť tým jedovatým ako je na tomto noži. Výbrus nemá jednotnú výšku na celej čepeli, ale smerom vu hrotu sa výška zvyšuje čo pridáva na rezivosti.
Čo sa týka jej testovania tak som robil ľahký batoning smrekových dosiek na podpal do krbu, orezávanie klacíkov v lese aj na prípravu stružliniek pri zakladaní ohňa. V kuchyni som nôž popreháňal na krájacej doste pri krájaní cibuľky do leča, zamrznutých párkov, šúpaní jabĺk a pod. Každú činnosť zvládola čepeľ na jednotku s hviezdičkov, niektoré úkony boli, ale trošku znepríjemnené spracovaním záštity - jej veľkosť mi trošku vadila pri šúpaní proti palcu a nevedel som si nájsť komfortnú polohu.
Ako najväčší test jemného rezania som s nožom vystrúhal jednu bazovú píšťaľku - čudnú proporčne nesprávnu a 3-dierkovú v absolútne nenaladeným zvukom
bez najmenších problémov. Dierky som samozrejme vŕtal vŕtačkou, ale ostatok - vyrezanie okienka a štuplíka bolo bez najmenších problémov.
Po celú dobu testovania sa mi nepodarilo nôž dostať zo stavu holiaceho do stavu iného a na čepeli sa neobjavili žiadne známky vlnenia ostria ani nič podobné
Samozrejme som s nožom neprasil, ale správal sa k nemu ako k svojmu.
PúzdroKvalitne ušité dvojvrstvojé púzdro z hovädzej kože je pevé, krásne na pohľad a nôž v ňom drží dobre. Jeho nosenie na opasku nie je vôbec cítiť a ani nezavadzia. Jediný problém som však zaznamenal pri vyberaní a dávaní noža do púzdra. Ja som zvyknutý na púzdra typu dangler - voľne visiace na opasku s možnosťou voľného pohybu. Čiže ako vylepšenie by som dal do uška pre opasok kovový krúžok a naň pripevnil pútko na opasok.
Celkové hodnotenieNožu dávam z 8,5/10 bodov
+ prepracovaný tvar celého noža a púzdra
+ dobré remeselné spracovanie
+ ergonómia rúčky
+ výborné rezné vlastnosti čepele
+ presah full tangu, ktorý je použiteľný na zatĺkanie drevených kolíkov do zeme, alebo rozbíjanie orechov
+ filework pri jemnom používaní a vyrezávaní
+ výdrž ostria
+ geometria výbrusu
- filework pri silovejšom používaní
- ostré hrany záštity
- uvítal by som zdrsnenie na rukoväti, napríklad jednú rybinu ako býva na pažbách pištolí a pušiek
- systém zavesenia púzdra - iná osobná preferencia
PS: ďakujem za možnosť vyskúšať si tento kvalitný nôž, nôž sa pokúsim v pondelok poslať ďalšiemu v poradí.
PS2: ešte pred samotným priebehom testovania sa mi vybili baterky vo fotoaparáte tak v dohľadnej priložím iba pár fotiek z kuchyne.