Takže, ako sa to celé vlastne začalo?
Zapojil som sa na jednom slovenskom nožiarskom fóre do súťaže, ktorej predmetom bolo vytvorenie loga pre ich stránku. Administrátori povedali, že na víťaza čaká odmena, ale konkrétnejší neboli
Tak som teda urobil návrh, poslal ho a po tesnom hlasovaní a následnom rozstrele som túto súťaž vyhral a administrátori zverejnili cenu a na moje veľké počudovanie a následnú radosť to bol firepiston.
No ale ideme k recenzii
Samotný piston je drevený a esteticky opálený. Spodná časť, rozumej valec, má mosadznú vložku, ktorá tvorí samotné steny valca a umožňuje tesneniu dokonale uzavrieť "spaľovaciu" komoru.
Piest je drevený a trošku netradičnejšej konštrukcie ako firepistony, ktoré môžeme vidieť na TyTrubke
Ako môžeme vidieť na fotke piestik sa končí hlavičkou šróbika so zárezmi, pod ktorým je vymeniteľné gumené tesnenie. Práchno sa vkladá do maličkého priestoru ktorý vznikol vo vnútri vyrezaného kríža s hlavičke.
(Toto riešenie je celkom nepraktické, pretože samotný kov hlavičky ochladzuje práchno a tým, že je priestor relatívne malý, uhlík horí iba chvíľku, preto chcem pristúpiť k malej úprave a tento priestor zväčšiť )
Praktické skúsenosti
Na ukážku ako to celé pracuje nie je nič lepšie ako video, tak som jedno natočil. Ako práchno používam zuhoľnatenú bavlnenú látku a ako sekundárne práchno našuchorený jutový špagát. Vzhľadom na to, že slnko silno svieti a aj zoom videa nie je možné vidieť žiariaci uhlík, ale dá sa pobadať slabučký dym
Záver
Firepiston je veľmi náročný na dobré primárne práchno, jediná vec, ktorá sa mi zatiaľ podarila zapáliť bol iba kúsok zuhoľnatenej látky. Vata, ktorú som skúšal tiež sa v surovom stave nechcela dobre chytiť, tak som si urobil zásobu látky aby som nemal starosti
Úpravu hlavičky šróbika mám na pláne dnes večer, pretože ak by bol priestor väčší, uhlík vydrží dlhšie horieť sám o sebe bez toho aby ho bolo treba okamžite vyberať ihlou, pretože inak celkom rýchlo hasne.
Každopádne je to doposiaľ pre mňa najzaujímavejší spôsob zakladania ohňa bez zápaliek či zapaľovača