Juraj: Vsak to uz zaznelo v obou mych prispevcich, chce to pozorne cist a dohledavat si ty znacky, co clovek zmini, to uz snad neni takova prace. Napriklad Prima (modely Tulak, Trek), vice lidmi zminovany Pinguin (Spirit).
Radi si koupim kvalitnejsi spacak s proklamovanymi nizsimi izolacnimi vlastnostmi (ktere mnohdy budou ale sedet lepe, nez u "teplejsiho" Huskyho napriklad) a na noc si oblecu izolacni vrstvu navic (nejakou softie bundu od Snugpaku trebas, hrubou fleecku z Polartecu 200 / Thermal Pro / z Power Streche) kterou vyuziju i jindy, nez v noci a tudiz je to praktictejsi. K tomu budu mit poradnou karimatku a je to hned lepsi.
Konkretni priklad:
Spacak z primaloftu / climashieldu XP s limitem kolem nuly + izolacni vrstva top (softie, fleecka, pulovr), samo cepice ci kukla + poradna karoska (evazotka, samonafuk) a jste vysmati od brzkeho jaro do pozdniho podzimu (CR a SR). Idealni doplnit nejakym zdarakem (USGI bivi, britska obdoba,...).
Dulezite je, ze ten spacak bude mit kolem 900 gramu a zabere malo mista, izolacni vrstvu nevyuzijete jen pri spani a karimatku mate tak jako tak, v pripade samonafuk zabere i malo mista.
Na zimu pak trebas nejaky spacos z primaloftu ci climashieldu s limitem kolem -8 az - 10 + izolacni vrstva top, kukla, rukavky, teple ponozky na spani, eventuelne nohy obalit nejakym rolakem / cimkoliv jinym z rezervniho pradla + karoska (evazote, samonafuk) + bivi a zvladnete i teploty k -20.
Opet spacak samotny bude vazit kolem kila a pul a zabere podstatne mene mista.
Samo kdyz je nekdo zmrzlina, ma to horsi.
Taky jde o vyber mista na spani, tolik pred usnutim nepit, jit se vychcat, rovnou si lehnout do skrcene pozice, mit po ruce kousek horke cokolady na zakousnuti a hned je lepe.
A nebo proste chvilku pockat, nasetrit a koupit peri. Vikinga 600 od Warmpeacu sezenete i pod 4 tisice a to je skvely perak, vaha mezi kilem a kilem a pul, limit v - 9, velmi pekny objem po sbaleni, delsi zivotnost...zmrzlici si koupi 900ku a to uz je labuz...Peri je proste peri, kdo to nekdy zkusil (v poradnem, ne dvacet let starem) v peraku, uz by nemenil. Vyjimkou sou specificke podminky.
A zaklad je samozrejme jezdit a zjistovat to sam v terenu co mi vyhovuje a co ne, sto lidi sto chuti, proste byt venku je nutnost a podstata, takze ja na vas ted uz taky na chvilku kaslu a jdu behat
.