Kto spal viackrat v lese aj za nepriazni pocasia vie, ake je dolezite mat suchy spacak a pripadne sa vyvarovat aj silnemu vetru. Toto je mozne dosiahnut roznymi sposobmi - rozne stany, celty...alebo bivi bagmi (u nas bivakovacie vaky). Ja osobne som zastanca posledneho menovaneho. Moj prvy bivi bag bol od firmy Carinthia, najzakladnejsi model vyrabany pre nemecku armadu. Bol vyborny, no stale som pozeral vyssi model od tejto znacky s oznacenim Observer. Dlhu dobu to ale ostalo len pri pozerani, kedze tento bivi bag v oficialnom cenniku od Carinthie stal nejakych 620€. No neskor sa mi podarilo kupit 1 kus z Holandska, kde su tieto bivi bagy pouzivane armadou. V pouzitom stave ma so vsetkym vysiel na nejakych 150€, co sa mi uz zdalo prijatelne. Bivi bag bol sice dost znecisteny, dlho neimpregnovany a obcas strajkovali zipsy, ale obidva problemy sa mi podarilo uspesne vyriesit. Model vyrabany pre holandsku armadu sa od klasickeho modelu odlisuje tym, ze nie je v olivovej farbe ale v holandskom DPM maskovaciom vzore. Nejake % tychto bivi bagoch vyraba priamo firma Carinthia, zvysok nejaka domaca holandska firma. Ja to mam sice od tej "domacej firmy", ale malo by to byt 100% zhodne s original Carinthiou. Takisto som mal doma viacero nemeckych bivi bagov, niektore boli original Carinthia, niektore nejaka nemecka firma, no nenasiel som tam vobec ziaden rozdiel. Cely bivi bag je vyrobeny z materialu Gore-tex Best-Defense.
Predny otvor a obal
Hlavnou vyhodou oproti klasickym bivi bagom je vystuzena cast nad hlavou, takze nemate material priamo na tvari, co moze byt obcas neprijemne. Takisto to minimalizuje problemy s kondenzaciou a celkovo je tam lepsie vetranie. Tycky su dobre skladovatelne (vojdu sa do obalu spolu s bivi bagom), kedze sa daju "rozlamat" na viacero casti. Do/z bivi bagu sa je mozne dostat 2 sposobmi. Bud velkym otvorom spredu, ktorym sa musite plazit alebo je moze hlavnu cast rozipsovat do otoceneho pismena "L" (1 zips po celej dlzke a 1 po sirke hore). Aj pod jednym aj druhym otvorom sa nachadza sietka proti hmyzu, ktoru mozno osobitne zazipsovat. Je to uzitocna vec kvoli vetraniu, ked si mozte nechat ciastocne otvoreny bivi bag a nemusite sa bat invazie hmyzu alebo chcete mat vyhlad na okolie. Na hlavnom prednom otvore je rozipsovatelny maly otvor, ktory sluzi na pozorvanie, pripadne sa tam da vystrcit cez to puska a strielat z pohodlia spacaku po okoli . Vnutorna cast posobi priestranne, i ked klaustrofobikom by som tento bivi bag moc neodporucil. Bohuzial nikdy som sa ani nepokusal narvat do bivi bagu velky ruksak a ostatne veci, tie nechavam vonku a je dost uzitocne si zobrat nejake nepremokave sacky prave kvoli tomuto. Sice takmer pri kazdom bivi bagu pisu, ze to je mozne, no osobne si to moc neviem predstavit. Vojst by sa to asi aj voslo, no bolo by to dost nepohodlne. Z dolnej casti bivi bagu su uchyty na karimatku, takze by sa nemalo stat, ze pocas noci z nej zidete a budete spat na studenej zemi. Este su tam 4 oka na ukotvenie celeho bivi bagu, co sice nie je nutne, ale zabrani to pohybu celeho bivi bagu pocasu spanku.
Moj bivi bag pripraveny na spanie
Ked je bivi bag cely uzavrety, neprenika z neho ziadne svetlo ani pri pouziti silnej ziarovky. Takze si mozte svietit celu noc a nikoho tym nerusite, pripadne si vychutnavat nejake dobre jedlo a s nikym sa nemusite podelit . Kedze je tento bivi bag z gore-texu, tak ma jeho klasicke vyhody- nepremokavost, neprefukatelnost a priedusnost. Dost podstatnym faktorom je aj ta neprefukatelnost, bivi bag podstatne zvysuje tepelny komfort spacaku, kedze vnutri bivi bagu je znatelne vyssia teplota ako v okoli. Best-Defense gore-tex sa okrem toho este odlisuje aj priepustnostou pre O2/CO2 co umoznuje bezpecny spanok aj pri plne uzavretom bivi bagu. Spal som takto velakrat a stale zijem . Na dolnom obrazku je mozne vidiet ake je % O2/CO2 v bivi bagu pocas doby udanej doby s neustalym sprchovanim (dokopy 1024l vody) co malo simulovat 8 hodinovy dazd s klasickou membranou a Best-Defense membranou.
Co sa tyka nevyhod - asi ako u kazdeho bivi bagu, moc sa v tom hybat neda, co pri dlhych dazdoch moc nepotesi. Preto sa obcas zide mat so sebou aj celtu, cim si vyrazne rozsirite vyuzitelne miesto. Pri vytahovani rozkladacich tyciek z bivi bagu si musi davat clovek kusok pozor, lebo sa moze stat ze sa "rozlomia" niekde v strede, co sice nie je az taky problem problem, ale nastve to. Takisto je podstatne udrziavat bivi bag cisty a obcasne ho naimpregnovat. Ja som nato raz dost tvrdo doplatil, spinavy a neimpregnovany bivi bag som zobral rovno na 3 dnovu akciu. Prvy den ked neprsalo tak to bolo v pohode, horsie bolo v druhy den. Vrchna vrstva namokla, stala sa z toho nepriedusna vrstva a vsetka para sa zacala kondenzovat vnutri - co malo katastrofalne nasledky. Komplet mokry spacak, co pri nizsej teplote nebola az taka sranda . Zalozil som tu aj temu zvlast o cisteni/impregnovani GTX veci ak by sa niekto o to chcel pokusit . Teraz bivi bag s vodou nema problemy, "smyka" sa z bivi bagu okamzite dole. Transportny obal je spraveny fakt az velmi presne, mohli tam dat väcsiu toleranciu, kusok zle poskladany bivi bag tam nevopchate.
Kazdopadne som s tymto bivi bagom nadmieru spokojny, nemenil by som. Pocas dlhsieho pobytu by som pravdepodobne so sebou zobral aj celtu, ak by som chcel viacej miesta okolo seba. Aj napriek drobnym nevyhodam, vyhody daleko prevazuju. V pripade akychkolvek otazok kludne piste