Keďže som sa aj ja stal nedávno – vďaka Jurajovej ochote
- majiteľom hamaky od firmy Tenth Wonder, tak by som rád pridal niekoľko vlastných postrehov.
Táto hamaka ma „oslovila“ hlavne preto, že je trojvrstvá (s váhou 1,5 kg) a dá sa využiť rôznymi spôsobmi:
• 2 vrstvy sú samotná hamaka z priedyšného nylonu o rozmere 1,4 x 2,8 metra, spojené vzájomne zipsom
• 1 vrstvu tvorí vodeodolná nylonová celta s ripstopovou úpravou o rozmere 1,5 x 2,8 metra
Hamaku som „v teréne“ odskúšal prvýkrát na nedávnom zraze členov bushcraft-portálu. Napriek tomu, že moje skúsenosti s hamakami boli nulové, bol som príjemne prekvapený pohodlím, ktoré ponúka. Použil som ju zatiaľ počas dvoch letných nocí a už som pochopil ľudí, ktorí preferujú tento spôsob bivakovania. Podstatné o tejto hamake už popísal vyššie Juraj a preto nebudem zbytočne opakovať chválospevy na ňu
Ja som však na nej urobil malú zmenu, ktorá umožňuje jej širšie využitie. Celta, ktorá je súčasťou tejto hamaky, je určená ako spodná vrstva. Hamaka tak môže byť tradične zavesená medzi stromami alebo rozložená ako stan priamo na zemi. Vďaka tomu možno medzi celtu a hamaku vložiť karimatku.
Od výrobcu však celta neobsahovala žiadne oká na uchytenie, iba suché zipsy na pripevnenie o hamaku. Tento „deficit“ som odstránil prišitím 9 ôk po krajoch celty. Vďaka tomu možno celtu využiť nielen ako spodnú vrstvu, ale aj ako prístrešok nad hamaku.
Vzhľadom na rozmery však od nej nemožno očakávať takú ochranu, najmä do extrémnejších podmienok akú ponúka veľkoplošná celta, ktorú si Juraj kúpil samostatne. Svoju úlohu však upravená, štandardne dodávaná, celta do bežných podmienok splní. To som si overil aj počas celonočného mierneho dažďa, ktorí sme zažili počas noci na 1. medzinárodnom zraze členov bushcraft-portálu
Howgh, domluvil jsem