V lete sa mi bavlnená arafatka skvelo osvedčila aj ako ochrana pred slnkom, prípadne ak sa náhle prudko ochladí. A dá sa použiť aj ako núdzový batoh - za mňa dávam arafatici

Čo nosíte vy?
http://www.e-army.cz/sala-sniper-sitovana-brit-dpm-e499.html
Ikhan píše:Ahoj, deka pohode, ma to svoje caro. pod dekou ci viacerimi som prespal neskutocne vela nocí, ci uz doma, alebo vonku. (nemam rad periny)
no narovinu, vlnena deka, a duplovate ta vojenska, soji zahovno. keby som nebol taky druk, tak urcite budem spavat pod umelou, ta je rozhodne teplejsia.
velmi dobre su podla mna take kombinacie, vlna + umelina, a pokial je to este "šedivka" s par farebnymi pruhni pri okrajoch, tak je to idealne.
no na zaklade svojho ideoveho presvecenia pouzivam cisto vlnene
Ikhan píše:ked s kamaratmi taborime, tak berem 6 diek, zosite ovcie koze, kabat a par veci na oblecenie do parflese - foto nisie s tym, ze dam 3..4 deky pod seba ,2 na seba, a koze niekam doprostred. takto spavame dvaja. .........vazi to 30 !! kg spolu s parflesou a zemiakmi. a ked s tym slapes do kopca, tak i viac
..je to rozdiel, ako ked nesies 2 kg - spacak a karimat
Ikhan píše:a prave ma napadlo, co tak spavat v kapote?
Ja som po tom trochu pátral.Pri poklese teplôt v zime je vlna ochladzovaná, čím dochádza v nej vo zvýšenej miere ku kondenzácii kde sa uplatňuje jej schopnosť pohlcovať vlhkosť bez znehodnotenia .Rozumie sa vzdušná vlhkosť,nie ked zmokne a je premočená. Naviac pri sorpcii vlhkosti dochádza k uvolňovaniu tepla (sorpčné teplo).Sally mal na mysli asi tento efekt.Naopak v lete pri večších teplotách,ked sa prikryješ s dekou s ovčej vlny,vnutorná strana pohlcuje vlhkosť a vonkajšia ju odparuje.Dochádza k opačnému efektu ako pri sorpcii vlhkosti.Preto sa hovorí,že ovčia vlna v lete chladí a v zime hreje.sally píše:Rafo - pokiaľ s tou výbavou spávajú bez ohňa v mraze, tak na tom nevidím nič nezvyčajné.![]()
Súhlasím s Rafom - umelá deka teplejšia než poctivá vlnená?Veď z fyzikálneho hľadiska ide o toto: deka/spacák/... funguje tak, že materiál obsahuje značné množstvo vzduchu, ktorý pôsobí ako izolant. Čím je matroš nadýchanejší (má väčší loft), tým je v ňom vzduchu viac a tým viac izoluje. Vlna ako jediný dostupný matroš vie nie len izolovať, ale aj priamo hriať - pri drobnom navlhčení dochádza k chemickej reakcii a vlna reálne vydáva teplo - po podrobnostiach som nepátral (čo reaguje s čím...), vraj to tak funguje.
Rafael Ingvis píše:Umelina je hrejivejšia ako vlna? Je jediná vec ktorá je hrejivejšia ako vlna a to kožušina.
Rafael Ingvis píše:dvaja spíte so 6imi dekami a na min 2 ovčích kožušinách?asi máte radi pohodlie nič iné ma nenapadá pri takom počte spacích "potrieb" a váhe.
Rafael Ingvis píše:Pokiaľ sa správne pamätám tak indiáni šili svoje kapote z diek Hudson Bay (mimochodom vlna) a používali ich najmä v zime. Čo sa týka spánku v nich : V prípade že neberieš deky a máš kapote si v pohode (vid. Tvoj príspevok )
V prípade že berieš spomýnanú výbavu (6 diek atď.) ti je kapote z hľadiska tepla zbytočné (čo sa týka spánku). Na druhej strane pri dobrom kapote ti netreba žiaden kabát, parku alebo podobné kusy oblečenia
juraj1974 píše:Rad sa popozeram po nejakej odskusanej deke ktora mi umozni predriemat pod hviezdami pokojnu noc....![]()
hawk..
atti.hombre píše:Ikhan- založ tému na činenie koží a popíš postupy,nástroje ako aj fotky-obrázky ktoré sa ti osvedčili...urob to tu priamo na portáli-ja budem prvý kto to ocení!
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia