Domaca výroba syrov

Spôsoby získavania jedla a vody v prírode

Re: Domaca výroba syrov

Poslaťod Borsuk » 26 Máj 2014, 18:30

Všetko čo potrebujete vedieť a kúpiť na výrobu domáceho syra
nájdete na www.syridlo-predaj.sk .

Dobrú chuť.
Obrázok užívateľa
Borsuk
 
Príspevky: 133
Registrovaný: 19 Júl 2012, 20:03
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 423 x
Dostal Ďakujem: 155 x

Re: Domaca výroba syrov

Poslaťod Gondil » 04 Jan 2019, 14:04

Tiez som zacal vyrabat syr, zatial iba cerstvy, soleny tzv. do cesta. Ak sa nenasoli je to take nijake. S vodnymi kupelmi sa mi nechce moc babrat. Tiez dumam, ze co so srvatkou. Mne to chut na pitie, chuti to ako mlieko a udajne teda je to ta lepsia cast mlieka s kopou zdravych latok (ta "horsia" ide do syra). V lete, chladena srvatka (sladka nie kysla) je perfektne osviezujuca. Taktiez ju davame do chleba namiesto vody. Asi sa to moze pit aj kysle ale teda mne kysle mlieka a kefiry nejdu moc po chuti :/

Skusal som syr aj parit ale asi som spravil chybu lebo som to robil po odcedeni v platne uz na druhy den a ak som spravne pochopil syr musi kysnut niekolko dni a az potom sa moze parit na parenice, nite alebo napr. tymto sposobom sa da vyrabat aj mozzarella.

Tvrde zrejuce syry je kapitola sama o sebe, to chcem skusit ako dalsie, taketo syry vydrzia po spravnom vyzreti aj niekolko mesiacov, ba aj rokov. No horsie je to so zabezpecenim spravnych podmienok na zretie, pravidelne otacanie a pod.

Inak do mlieka pred syridlom pridavam aj Chlorid vapenaty co by malo zvysovat kvalitu a vynos syreniny. Tak napr. naposledy som robil syr zo 4l mlieka a vynos som mal 675g syra.

Este mozno spomenut vyrobu domaceho tvarohu - ide v podstate o kysly syr. Mlieko sa necha skysnut pri izbovej teplote, nasledne sa pomaly zahrieva bez miesania, zacne sa zrazat, potom sa scedi a mame fajnovy domaci tvaroh. Jeho tvrdost potom zavisi od teploty a asi aj dlzky prihrievania. Vynosnost 125g z 1l mlieka.
Obrázok užívateľa
Gondil
 
Príspevky: 213
Registrovaný: 06 Aug 2015, 17:08
Bydlisko: Bošany, Veľké Zálužie
Dal Ďakujem: 209 x
Dostal Ďakujem: 206 x

Re: Domaca výroba syrov

Poslaťod Gondil » 17 Aug 2019, 12:56

Vcera som na 95% dokoncil lis na syr. Prakticky mi chyba uz len forma na lisovanie a doska na stlacanie ale to niekedy byva sucast formy.

Vyzera to takto zatial
1566036737226.jpg


Funguje to nasledovne
1kg zavazie priamo nad lisovacim ramenom posobi hmotnostou 1kg
IMG_20190817_123307.jpg


1kg zavazie na prvom zareze (vzdialenost zavazia od hlavnej stojky cca 2.3 nasobok vzdialenosti lisovacieho ramena od hlavnej stojky) posobi hmotnostou 2.3kg
1566036815138.jpg


Nakoniec posledny zarez a 1kg zavazie. Vysledna hmotnost pri lisovani 3.6kg.
1566036835900.jpg


Teda viem z nejakeho zavazia spravit zhruba jeho 3.6 nasobok co nie je zle. Samozrejme len do hmotnosti, ktoru je schopny ten lis vydrzat, ale myslim ze keby na to nalozim aj 4-5kg zavazie tak by to mohlo drzat pokope. Realne budem pouzivat asi max 3kg, zalezi od velkosti syru a pozadovanej miery lisovania.
Trochu som to naprd spravil, lepsie by bolo mat zarezy v okruhlych nasobkoch napr. 2, 2.5, 3, 3.5 ale tak nejak mi to nedoplo a zabudol som to vymerat, tym padom to su vzdialenosti od oka :D
Teda zarezy maju merane rozostupy (5cm od seba) ale ide o vzdialenost zarezu od hlavnej stojky v pomere k vzdialenosti lisovacieho ramena od hlavnej stojky. Ak by bol zaujem o nejake rozmery, nie je problem poskytnem.
Naposledy upravil Gondil dňa 19 Aug 2019, 07:49, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
Gondil
 
Príspevky: 213
Registrovaný: 06 Aug 2015, 17:08
Bydlisko: Bošany, Veľké Zálužie
Dal Ďakujem: 209 x
Dostal Ďakujem: 206 x

Re: Domaca výroba syrov

Poslaťod juraj1974 » 19 Aug 2019, 07:04

Aky typ syru v tom chces ,,lisovať,, ?
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1603
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1047 x
Dostal Ďakujem: 1115 x

Re: Domaca výroba syrov

Poslaťod Gondil » 19 Aug 2019, 07:46

Budem skusat, musim si este co to nastudovat. Skor ale asi nejake polotvrde syry. Neda sa asi zatial hovorit o nejakych druhoch (gouda, emental,..) zo zaciatku to skor budu len zhutnene cerstve syry, nemam totizto vytvorene podmienky na dlhodobe uskladnenie v spravnej teplote a vlhkosti na zretie. Avsak uz som niektore cerstve syry stlacal vselijakymi zavaziami jak to islo a hned ten syr chutil inak ked to bolo mierne stlacene, ze nebol taky vodnaty. Tkaze prioritne ide o akesi pohodlie pri praci lebo som ten syr predtym zatazoval tak ze som na kelimok so syreninou hodil pokrievku z hrnca a na nu som dal zavazie ako na fotkach, To kym som nejako vybalansoval aby to nespadlo to bol porod (a potom mi to aj tak spadlo :D).
Chcel by som tiez skusit aj nieco na styl camembertu ale to sa nelisuje :)
Obrázok užívateľa
Gondil
 
Príspevky: 213
Registrovaný: 06 Aug 2015, 17:08
Bydlisko: Bošany, Veľké Zálužie
Dal Ďakujem: 209 x
Dostal Ďakujem: 206 x

Re: Domaca výroba syrov

Poslaťod juraj1974 » 19 Aug 2019, 07:59

Za to sa pytam.. na mäkke syry nepotrebujes lis. Teda tie cerstvo odvarene.. To ide do platna a zavesit. Gravitaciou sa svrvatka dostane von.. Jasne ze nic nepokazis ak to aj vyzmykas zo zaciatku.. Ostatne syry ako si pisal.. sa nelisuju. Na camembert kupis formy uplne v pohode. Ale tam sa treba hrat uz s teplotou a ockovat konkretnym syridlom
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1603
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1047 x
Dostal Ďakujem: 1115 x

Re: Domaca výroba syrov

Poslaťod Gondil » 19 Aug 2019, 08:39

No ved, uvidim :) ale ako som pisal aj cerstvy syr mi viac chutil, ked som ho nejakym 2-3kg zavazim zatazil vo forme (kelimok z tvarohu) - syr bol kompaktnejsi, tuhsi a nebol taky mokry - mam rad aj take mokre ovcie syry ale ten kravsky mi pasuje skor taky tuhsi a ked si to clovek chce dat na chleba nedajboze zabalit tak je lepsie ked z neho netecie srvatka este :)
Obrázok užívateľa
Gondil
 
Príspevky: 213
Registrovaný: 06 Aug 2015, 17:08
Bydlisko: Bošany, Veľké Zálužie
Dal Ďakujem: 209 x
Dostal Ďakujem: 206 x

Re: Domaca výroba syrov

Poslaťod juraj1974 » 19 Aug 2019, 08:43

Noo.. ano ano.. mokry syr nie je boh vie co.. ja mäke vzdy davam do platna (plienky) a aj pol dne odkvapkavam..Pred tym vsak celkom slusne vymackam srvatku. Potom este namacam do osolenej srvatky opat..
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1603
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1047 x
Dostal Ďakujem: 1115 x

Re: Domaca výroba syrov

Poslaťod Gondil » 19 Aug 2019, 08:50

:yees: tiez som daval do platna a zo zaciatku rukami vytlacal srvatku. Pocas noci som to nechal odtiect a rano schoval do chladu. Solim do cesta, teda odcedim syreninu od co najvacsieho mnozstva srvatky (tu odlozim, neskor vypijem alebo manzelka da do chleba, kysnuteho kolaca namiesto vody) a do tejto syreniny dam sol a zamiesam. Potom to prehodim do plachetky a necham odtiect zvysok srvatky (ta uz je slana, tu nepo(u)zivam). So slanymi nalevmi som este nerobil. Syr nerobim tak casto tak sa mi to nechce udrzovat a zakazdym zarabat nalev sa mi tiez nechce, solenie do cesta mi staci. Je to take riesenie pre lenivych :D
Obrázok užívateľa
Gondil
 
Príspevky: 213
Registrovaný: 06 Aug 2015, 17:08
Bydlisko: Bošany, Veľké Zálužie
Dal Ďakujem: 209 x
Dostal Ďakujem: 206 x

Re: Domaca výroba syrov

Poslaťod juraj1974 » 19 Aug 2019, 09:12

Teraz som v kontakte s ludmi co vyrabaju syry tak ze som veelmi mudry včul.. :lol: .. mna laka skusit ten camembert a zrejuce. Oba druhy potrebuju ine syridla a naoskovane tie one... a samozrejme formy. Je to predsa len lepsie ak to ,,odlejes,, do formy pre dalsiu manipulaciu. Rovnako ako aj umyvanie v slanych nalevoch tie co idu na zrenie. Ale tiez ako ty pises ze nemas priestor na to pre zrenie syru tak ho nemam ani ja. Spajza je moc tepla na to tak ze asi tych par kusov co spravim necham zriet v chladniciek.. Laka ma este voskovanie ale to az ked spravim prvy zrejuci...
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1603
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1047 x
Dostal Ďakujem: 1115 x

Predchádzajúci

Späť na Jedlo a voda

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 14 hostia