BRAMBOR S VEJCEM PEČENÝ NA UHLÍCÍCH

Spôsoby získavania jedla a vody v prírode

BRAMBOR S VEJCEM PEČENÝ NA UHLÍCÍCH

Poslaťod Willy » 21 Jún 2021, 16:40

BRAMBOR S VEJCEM PEČENÝ NA UHLÍCÍCH
O tenhle nápad jsem zavadil na internetu už dávno, ale k realizaci došlo až teď jako doplňkový program na víkendové akci - PRIMITIVNÍ VAŘENÍ. Je to zajímavá, nenáročná zábava a vznikne tak celkem chutné jídlo.
Budete potřebovat větší neoloupané brambory. Těm odříznete cca horní čtvrtinu a ve vzniklé ploše lžící vydlabejte dužinu tak, aby stěny zůstaly silné cca 1 cm. Vydlabané kusy brambor nevyhazujte, dobře poslouží k uvaření třeba dobré česnekové polévky. Do vzniklé dutiny rozklepněte podle objemu jedno až dvě vejce a osolte, případně přidejte nějaké koření dle vaší chuti. Je možné ještě přidat lístky třeba medvědího česneku či na kousky nakrájenou červenou papriku nebo nasekanou mladou cibulku. Vejce se samozřejmě dá vylepšit nastrouhaným sýrem nebo drobnými kostičkami uzeniny.
Takto připravené brambory potom stačí uložit do žhavých uhlíků a horkého popela. Někdo brambor ještě zakryl víčkem z horní odříznuté části brambory, vejce se dřív udělalo, ale bylo jakoby vařené.
Ten kdo brambor nechal odkrytý, ten si musel na ztuhnutí vejce počkat déle a mohl si pohledem rozhodnout zda bude více naměkko a nebo úplně tuhé. Stěna bramboru se zvenku sice trochu spekla, ale vnitřek brambory i s vejcem byl uvařený.
Vyzkoušeli jsme i variantu s cibulí. Dost velkou cibuli jsme svislým řezem rozkrojili na dvě poloviny. Zevnitř jsme pak opatrně vylomili střední část cibule tak, až stěna byla silná jen dvě či tři vrstvy (1 cm). Vnější hnědou slupku cibule není nutné odstranit.
Je tu i druhá možnost - cibuli odkrojit vodorovným řezem horní čtvrtinu a vnitřek cibule vydlabat. Dutý prostor cibule pak naplnit vejcem, případně dalšími ingrediencemi a uložit do uhlíků a pak postupovat jako v předešlém případě. Výhodou použití cibule byla celkově šťavnatější chuť.
Prílohy
101.jpg
102.jpg
103.jpg
104.jpg
105.jpg
"PROTOŽE JSEM POZNAL TRÝZEŇ ŽÍZNĚ, VYKOPAL JSEM STUDNU, ABY Z NÍ I JINÍ MOHLI PÍT."
Ernest Thompson SETON


Obrázok
WOODCRAFT IS LIFECRAFT!
Obrázok užívateľa
Willy
 
Príspevky: 465
Registrovaný: 28 Aug 2013, 23:15
Bydlisko: Praha
Dal Ďakujem: 2241 x
Dostal Ďakujem: 2688 x

Späť na Jedlo a voda

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť


cron