art-crow píše:Priatelia moji... nechem tu nejak zlahcovat tuto problematiku. Osobne si myslím ze nakazenie sa tymto parazitom je minimálne i ked nie nereálne. Ide o to ze všetky pásomnice sú endogénne parazity, čiže žijú vo vnútry tiel živočíchov v ich tráviacom trakte. Keďže žijú vnútry tak aj ich fyziologia je prisposobena tomuto prostredi. Jednoducho nebudem to obkecavat. Ich vačky s vajíčkami na posledných článkoch, ktoré sa vylúčia pri rozmnožovaní z hostiteľa von majú len malú pravdepodobnosť na prežitie, keďže ich fyziologia je prisposobena vnútrotelnému prostrediu. takéto vajíčko dokáže prežiť maximalne pár hodín. Čiže najvatšiu pravdepodobnost nakaziť sa máme len v prípade ked zjeme plody ktoré boli len v blýzkej minulosti ,,pošpinené´´ exkrementami hostiteľa pasomnice. Ak sa mýlim, kľudne ma niekto opravte.
A niekde som este cital ze su rozne peroralne lieky, ktore usmrtia pasomnicu a tu potom clovek len ,,vykadí´´.. ale neviem co je na tom pravdy. uz si to dobre nepamatam.
Nerad to hovorim, ale obavam sa ze sa mylis.
Mas pravdu v tom, ze pasomnica ty myslis zrejme pasomnicu dlhu Taenia saginata zije v traviacom trakte.
Ale prirodzeny sposob rozmnozovania pasomnice je produkcia vajicok, ktore sa dostavaju s trusom von zo zivocicha a nasledne priamo, alebo nepriamo do tela dalsieho hostitela. Nepriamo je to co nas ludi najviac zaujima na kolko, zrat exkrementy svoje ani cudzie nemame vo zvyku a po pouziti WC si ruky umyvame. Nepriamy prenos je prostrednictvom plodin, alebo vegetacie, ktora bola kontaminovana trusom. Doba ktoru tieto vajicka prezivaju je velmi velka nevadi im ani mraz iba teploty nad 60 stupnov. Tiez sa da nakazit zle upravenym masom medzihostitela, svina, krava, divina... Nasledky zvacsa nebyvaju smrtelne, niektory s Taenia saginata prezili aj 20 rokov a ani o nej nevedeli.
Echinococcus multilocularis o ktorom je rec v prvom prispevku je este podstatne vacsie svinstvo.
Tento parazit je cca 4mm velky a zije v crevach lisok a inych mysozravych cicavcov. Vajicka su volnym okom neviditelne a dostavaju sa von s trusom. V peceni mysi a inych cicavcov ktore skonzumuju kontaminovane plodiny, vyrastaju z vajicok larvy. Prve priznaky u cloveka mozu nastat az po 10 rokoch, to uz je na liecbu zvacsa neskoro. Vajickam neskodi mraz, teplota do 60 stupnov. Prezivaju roky.
Moja rada, nejest nic na miestach kde sa pohybuje dobytok a nikdy nejest nic co by mohlo byt tak nizko, ze a na to moze dostat trus. Ja zbieram maliny len od kolien vyzsie. Bylinky susim alebo varim. Susenie tiez likviduje parazita po niekolkych dnoch, ale musi byt pri teplote nad 40 stupnov a velmi nizkej vlhkosti menej ako 25percent. Teda letne slnko nestaci.
Skutocne by som chcel poznat, ake je rozsirenie tohto parazita u nas, lebo je to dost lokalne zavisle.