Stránka 1 z 7

Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 21 Júl 2010, 16:10
od Snypo
Dámi a páni,otávram diskusiu :D

Osobne preferujem ako najlepsie a najvhodnejsie mäsko na sušenie hovädzí roštenec bez kosti.Pekne nakrájané na plátky,dat to do kvalitnej marinády,usušiť (samozrejme na priamom letnom slnku ako správny zálesáci ) ,nechat DOKONALE usušiť a uzavrieť.
Pre inšpiráciu prídam nejaké to foto
Obrázok
Obrázok

//názov témy upravený
//skw

Re: Sušené mäsko

PoslaťNapísal: 21 Júl 2010, 16:37
od Blade
Tie foto mi nejako nezobrazuje.
Ja som len nedavno nasiel susene maso aj v obchode, najprv mi to moc nechutilo ale teraz mi to uz zacalo, ani neviem preco. Ked je clovek hladny, resp. chce cosi bez pripravy, je to ovela lepsie ako nejake sladkosti ci musli tycinky, zaludok sa tym celkom rychlo nasyti a je to plnohodnotna nahrada "normalneho" jedla. Problemom moze byt ale cena, lebo masko cosi stoji a je s tym aj dost prace.

Ja mam teraz na ceste objednanu susicku ovocia, vraj sa tym da susit aj maso. Ide to aj v normalnej rure, ale trva to okolo 20 hodin (aj ked na nizkej teplote). Chcem skusit vysusit aj kuracinu, tu som este nevidel predavat, ale vyjde omnoho lacnejsie ako ine maso.

Snypo, ako dosiahnes aby ti do toho pri suseni nevliezol nejaky hmyz?

Re: Sušené mäsko

PoslaťNapísal: 21 Júl 2010, 16:41
od Snypo
Blade - dám to do nádoby,prikryjem napnutou gázou,prípadne sieť proti hmyzu.
Mäso (a hocičo iné ) sa dá dosť dobre sušiť aj v sušičke ovocia.Jediné negatívum je,že "vôňa" surového mäska + marináda sa roznesie asi všade v byte a potom si niekto môže myslieť že máme doma mrtvolku :wink:

Re: Sušené mäsko

PoslaťNapísal: 01 Sep 2010, 17:52
od rayen
a ako dlho si to susil na tom slnku, na fotkach to vyzera super

Re: Sušené mäsko

PoslaťNapísal: 03 Sep 2010, 18:48
od Snypo
no tak celý den to bolo von na priamom slnku v strede leta,som myslel ze to zuholnateje :lol: Dal som to este pre istotu do sušičky na par hodin. Podstatne je aby to mäso uplne vyschlo,nesmie tam byť ani trocha vlhkosti,musí byť úplne súché a krehké.

Re: Sušené mäsko

PoslaťNapísal: 08 Nov 2010, 19:38
od rorschach
Ja som tiež skúšal sušiť maso.
Už neviem aké to bolo, bolo to iba raz, pretože mi to moc nechutilo.
Pekne nakrájať na jemné plátky, poriadne osoliť a dám sušiť do tieňa.
Mne sa to moc neosvedčilo ale určite, keď sa to spraví poriadne, musí to byť výborné.

Re: Sušené mäsko

PoslaťNapísal: 09 Nov 2010, 20:31
od Snypo
susene maso je naozaj super vec,len to musí byť kvalitne spracovane. Tu platí doslovne,kto ci čo uvarí,to si aj zie :wink:

Re: Sušené mäsko

PoslaťNapísal: 09 Nov 2010, 23:42
od emo_hunter
Vypadá to chutne a zaujímavo, ale mám jeden hlupy dotaz ... da sa to potom aj tepelne upraviť ? :oops: :idea:

Re: Sušené mäsko

PoslaťNapísal: 10 Nov 2010, 01:20
od stelli
Myslím že práve preto sa to suší aby sme sa nezdržiavali zakladaním ohňa/vyťahovali varič a zohrievali vodu :wink: opravtema ak sa mýlim.

Re: Sušené mäsko

PoslaťNapísal: 10 Nov 2010, 09:13
od rayen
aj kvoli tomu, hlavne je upravit maso, aby sa nepokazilo, a susene maso nezabera vela miesta a sprevadza cloveka po dlhych cestach uz od dvanych vekov, cize podla mna sa z neho da aj varit, zaklad je ho mat v takej forme aby sa nepokazilo aj pri dlhom pobyte v prirode

Re: Sušené mäsko

PoslaťNapísal: 15 Nov 2010, 03:46
od Škriatok
Mäso si občas suším, zatial som skúšal len hovädzie. Nasolené a nakorenené mäsko, nakrájané na tenké plátky suším kvoli časovej úspore a pohodlnosti v sušičke. Dobre vysušené vydrží rádovo mesiace, prakticky nič neváži, rád ho používam v teréne napríklad do polievok. Na sucho ho rozhodne neodporúčam jesť v prípade nedostatku vody. Každopádne je to skvelá vec na dlhodobejšie prežitie, tiež asi najjednoduchší spôsob konzervácie mäsa aj priamo v teréne.

Re: Sušené mäsko

PoslaťNapísal: 29 Nov 2010, 10:06
od torak
mohol by som sa ta opytat ako to skladujes lebo ja som si toho nasusil dost ale neviem nikde najst co s tym :D :D :D

Re: Sušené mäsko

PoslaťNapísal: 29 Nov 2010, 12:02
od Škriatok
Skladujem to buď v papierových, alebo plátených vrecúškach. V igelite radšej nie, aj pri minime vlhkosti by ti to mohlo splesnivieť a to by bola škoda :)

Re: Sušené mäsko

PoslaťNapísal: 29 Nov 2010, 17:59
od Snypo
skladovať a prenášať susene maso je podla mojich skusenosti najlepsie v silnejšom nepriedušnom (cize zarven vodotesnom) plastovom obale - silnejší uzatvárateľný sáčok.
V každom prípade,ako podotkol Škriatok,je velmi dolezite aby maso bolo uplne vysusene a až nasledne uskladnene.V teréne sa pri otvorení obalu nejakí tá vlhkosť dostane dovnútra.Ja to riešim tak,že priebežne presusím masko aj obal,v ktorom to nosím so sebou.
Istota je istota no :mrgreen:

Re: Sušené mäsko

PoslaťNapísal: 07 Dec 2010, 23:51
od dodo
Ja suším falošnú sviečkovicu-odblaním,zbavím zvyškov tuku,dám na chvíľu zamrznúť do mrazničky-potom nakrájam na cca 4mm plátky,namarinujem,osuším a vysuším v sušičke ovocia úplne na tvrdo-cca 1/5 pôvodnej váhy.Potom ihneď pomeliem na prášok a ihneď(aby nezvlhlo)natlačím do tesných plastových obalov od sypaných tabliet.
Práškom vylepšujem instantné a sáčkové polievky,ochutené cestoviny(dobrý hostinec,atď..).Už som to mal na sklade aj dva roky,a bolo to ok...