Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Spôsoby získavania jedla a vody v prírode

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Poslaťod Legil » 13 Okt 2011, 18:48

- mäsko sa trosku polepi, pusti tam stavu aj sa vytvori taky aspik
- taktiez to pouzivame na rychlu pripravu bud perkeltu, alebo segedinskeho gulasa a inch fajnoviek
ale najlepsie je to len tak s cibulou :yees:
Nechoď tam, kam vedie cesta ...
... namiesto toho choď tam, kde žiadna nieje a zanechaj stopu.
Obrázok užívateľa
Legil
Moderátor
 
Príspevky: 372
Registrovaný: 28 Júl 2011, 12:14
Bydlisko: Košice
Dal Ďakujem: 142 x
Dostal Ďakujem: 417 x

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Poslaťod oraj » 17 Nov 2011, 19:38

:ice:
Naposledy upravil oraj dňa 13 Máj 2017, 20:54, celkovo upravené 1
oraj
 
Príspevky: 79
Registrovaný: 28 Júl 2011, 21:12
Dal Ďakujem: 15 x
Dostal Ďakujem: 21 x

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Poslaťod mihal » 17 Nov 2011, 21:10

o dva tyždne idem kamárátovy pomocť s klobaskamy a sebe so slaninou. nejaky recept na slaninu neposunies? len tak sa ten bok do udiarne nehodí ci?
mihal
 
Príspevky: 217
Registrovaný: 15 Nov 2011, 16:35
Bydlisko: bratislava
Dal Ďakujem: 3 x
Dostal Ďakujem: 38 x

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Poslaťod oraj » 17 Nov 2011, 23:32

:ice:
Naposledy upravil oraj dňa 13 Máj 2017, 20:53, celkovo upravené 2
oraj
 
Príspevky: 79
Registrovaný: 28 Júl 2011, 21:12
Dal Ďakujem: 15 x
Dostal Ďakujem: 21 x

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Poslaťod mihal » 18 Nov 2011, 13:09

diky , do údenia ostáva asi 2-2.5 týždňa tak to by mohlo stačiť(dúfam).
inak skúšal tu niekto sušiť rybie maso?
mihal
 
Príspevky: 217
Registrovaný: 15 Nov 2011, 16:35
Bydlisko: bratislava
Dal Ďakujem: 3 x
Dostal Ďakujem: 38 x

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Poslaťod oraj » 18 Nov 2011, 15:10

:ice:
Naposledy upravil oraj dňa 13 Máj 2017, 20:52, celkovo upravené 1
oraj
 
Príspevky: 79
Registrovaný: 28 Júl 2011, 21:12
Dal Ďakujem: 15 x
Dostal Ďakujem: 21 x

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Poslaťod macmatej » 27 Jún 2012, 10:34

Recept na susene maso: svetoutdooru.cz
 
Obrázok užívateľa
macmatej
 
Príspevky: 764
Registrovaný: 02 Apr 2011, 22:00
Bydlisko: Trnava
Dal Ďakujem: 412 x
Dostal Ďakujem: 673 x

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Poslaťod quaxo » 27 Jún 2012, 11:23

A z jednej z mojich obľúbených stránok aj skúsenosť so sušením mäsa:
http://delikatesy.etrend.sk/delikatesy/ ... jedlo-9843
Článok má aj pokračovanie.
Obrázok užívateľa
quaxo
 
Príspevky: 51
Registrovaný: 12 Mar 2012, 17:06
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 99 x
Dostal Ďakujem: 35 x

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Poslaťod Chameleon_sk » 28 Jún 2012, 19:29

Pre tych co su masozravi za kazdych okolnosti a letne teploty neprospievaju transportu ich oblubeneho jedla:
http://www.chlazenajidla.cz/masove_konzervy_de_lux
No matter challenge, never back down
http://chameleonsk.wordpress.com
Obrázok užívateľa
Chameleon_sk
 
Príspevky: 273
Registrovaný: 19 Apr 2011, 23:27
Bydlisko: Dunajská Streda (weekend Beluša)
Dal Ďakujem: 313 x
Dostal Ďakujem: 467 x

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Poslaťod stormmast3r » 28 Jún 2012, 21:26

Fajne. Ani cena neje nejako zavratna. Podla mojho rychleho prepoctu to vychadza na priblizne 1,5€ / porciu.
Byť verný totiž predovšetkým znamená byť verný sebe. (Antoine de Saint-Exupéry)
Obrázok užívateľa
stormmast3r
Skazený skaut
 
Príspevky: 666
Registrovaný: 04 Dec 2010, 18:51
Dal Ďakujem: 81 x
Dostal Ďakujem: 73 x

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Poslaťod juraj1974 » 28 Apr 2013, 13:36

kedze mam pred sebou trochu dlhsi trek tak sa cez vikend opat susilo maso. Pouzil som hovadzie stehno celkom slusnej kvality bez nejak extra vela tuku.

Obrázok


Nakrajane na rezne, odblanene sa nakrajalo na tenke pasiky. Treba si dat zalezat aby tam neostal tuk a blany.

Obrázok


Samotne ochutenie je na kazdom. Zaklad je kvalitna sojova omacka, woncester, koreniny, granulovany cesnak, bylinky, kecup, a... uz ani neviem co... :lol:

Obrázok

Zmes sa premiesa a dobre sa zatazi aby sa masko dobre nasiaklo. Ja som pouzil do misky tanier opasne otoceny a zatazil som to hrncom polievky...

Obrázok

Po dvoch troch dnoch sa maso ocisti do sucha servitkom aby sa odsteranila vsetka dobrotka a v prvom rade vlhkost.

Obrázok


Na susenie pouzivam trubu a rost z nej. Na drevene spajdle napicham maso a prestrcim cez rost aby sa maso nedotykalo a malo okolo seba priestor. Takto som rozlozil 1100g

Obrázok

Susim podla struktury masa zhruba 8-12 hodin. Obcas treba rost pretocit aby sa susilo rovnomerne. Dvierka treba mat pootvorene aby mala kade vlhkost utekat.. Teplota cca 65-70 stupnov. Toto stehno sa susilo 9 hodin.

Obrázok

cely objem sa zmensil na 440g. A chuti fantastikus.. 8)

Obrázok
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Poslaťod atti.hombre » 28 Apr 2013, 13:46

Obrázok
Obrázok užívateľa
atti.hombre
Moderátor
 
Príspevky: 1986
Registrovaný: 14 Jún 2010, 20:50
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 1858 x
Dostal Ďakujem: 2230 x

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Poslaťod donald.marzy » 09 Jan 2018, 10:20

Nechcem si tu páni a dámy prihrievať svoju polievočku, ale nedá mi. Máme super čas na sušenie bôčikov a krkovičiek, ktoré sa po celý rok dajú pekne vyťahovať von na potulky krajom. Aj bez údenia sú tieto dobroty tak trvanlivé, že ich netreba odkladať do chladničky. Mať v batohu takúto bombu, to je paráda sama o sebe.

Takto sa suší krkovička - https://doprirody.prakticky.sk/2018/01/09/recept-na-susenu-krkovicku-zvladnete-aj-vy-coppa/
a takto zasa bôčik - http://doprirody.prakticky.sk/2016/12/31/vyrobte-domacu-slaninku-bez-udenia-pancetta/

V prílohe pripájam aj fotky ako vyzerá výsledok.
Prílohy
301_6460-696x466.jpg
titulka-696x466.jpg
Oddávaj sa pôžitkom, kým ich dokážeš vychutnať - http://doprirody.prakticky.sk
A ak si dospel k rozvahe, ži naplno. - http://www.vnajlepsichrokoch.sk
Obrázok užívateľa
donald.marzy
 
Príspevky: 30
Registrovaný: 25 Aug 2016, 11:24
Bydlisko: Pod horami
Dal Ďakujem: 36 x
Dostal Ďakujem: 64 x

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Poslaťod juraj1974 » 09 Jan 2018, 11:06

Toto ma celkom vzalo.. zajtra bude tyzden co som nalozil do soliacej zmesi bôcik tak ako to opisujes v druhom linku. Pri tej krkovicke si pouzil vakuovacku. To ma nenapadlo a mam dilemu ze ci to este cele nezavakuujem na par dni lebo stava z môjho maska este stale je v miske kde sa maso pacuje.. Par dni v soli podla mna neuskodi a stava sa mozno viacej vsiakne do masa co nemoze byt vôbec na skodu podla mna. V kazdom pripade to skusim. Dakujem za inspiraciu.. :yees:
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Sušené mäso v celku

Poslaťod donald.marzy » 09 Jan 2018, 11:12

Ahoj. Smelo to môžeš navákuovať dodatočne, pár dní naviac nenarobí galibu ako keď sa mäso zasýpa v debničke suchou soľou. Vo vrecku sa potom soľ lepšie vtiahne dovnútra a mäso je rovnomerne slané až do stredu.
Oddávaj sa pôžitkom, kým ich dokážeš vychutnať - http://doprirody.prakticky.sk
A ak si dospel k rozvahe, ži naplno. - http://www.vnajlepsichrokoch.sk
Obrázok užívateľa
donald.marzy
 
Príspevky: 30
Registrovaný: 25 Aug 2016, 11:24
Bydlisko: Pod horami
Dal Ďakujem: 36 x
Dostal Ďakujem: 64 x

PredchádzajúciĎalší

Späť na Jedlo a voda

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 5 hostia


cron