Stránka 3 z 7

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 10 Okt 2011, 13:59
od juraj1974
Dam len jednu otazku. Mate niekto skusenosti so zatvaracom konzerv? Ked som v minulosti chodil zo psami na sustredenie alebo z rodicmi na dovolenku tak som maval sem tam pozicany taky strojcek ktorym sa zatvarali klasicke plechovice. Je to bohovsky pripravok ktorym si tie speciality ake tu dava napr. Kapo pekne viete zatvorit do konzerv sterelizovat a pekne odlozit do spajze na dlhsiu dobu. Samotne plechovky roznych rozmerov je bezne dostat v domacich potrebach.

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 10 Okt 2011, 14:07
od Kapo
Konzerva dosť predražuje obsah, aspon keď som kedysi pozeral na ceny. Ale zas na druhej strane sa vraj dá použiť viackrát. Vždy sa len obreže. Takže je o trochu nižšia.
Pred časom brácho doviezol zo šrotu krásny profi konzervovač, tak už čoskoro dám nejaké postrehy.

Ja si zatial robievam domáce paštéty a sterilizované mäsko do pohárov. A je to super.
Nie sic moc vhodné na dlhé túry, ale teraz na ne aj tak nechodievam. :oops:

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 10 Okt 2011, 14:15
od juraj1974
Ved jasne. Aj ja robim špagetove maso ako aj obycajne varene bravcove do poharov. Osvecili sa mi tie od horcice s kovovym vieckom. Len ma to tak napadlo lebo som sa s tym uz stretol a paci sa mi ten sposob konzervovania a samozrejme aj preto ze ta konzerva je prakticky nerozbitna. Pamatam si ako si to nasi stary sustruznici sami vyrabali. Neviem vsak na to zohnat ziadny navod uz...

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 10 Okt 2011, 14:20
od Kapo

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 10 Okt 2011, 14:24
od juraj1974
Bingo!!! A hned tam aj volam.... Dikes KAPO... :yees:


Edit:

80€... nech si ho strci do.... Pohare su lepsie... :evil: :roll:

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 11 Okt 2011, 22:15
od oraj
:ice:

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 11 Okt 2011, 23:31
od sally
Ako zavárate mäsko do pohárov? Akú má v tom prípade životnosť? (teraz nemyslím, že do zjedenia :mrgreen: )

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 12 Okt 2011, 07:34
od juraj1974
Maso ci varene alebo nejako ochucovane napr. v podobe ako luncheamitu sa sterelizuje v uzavretych poharoch napriklad mne sa osvecili pohahe od horcice s kovovym vickom s obsahom 350g. Male mnozstvo sterelizujem v hrnci s vodou cca 2-3 hodiny. Spagetove (ochutene) 2x t.j. jeden den 2 hod. a na druhy den tak isto. Co sa tyka zivotnosti jedol som ,,zabudnute,, varene bravcove po vyse roku a nema problema... :wink:

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 12 Okt 2011, 08:07
od oraj
:ice:

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 12 Okt 2011, 19:36
od Legil
... my zavarame masko do skla uz roky takto:

- na spodok flasticky dame lyzicu poctivej bravcovej masti
- do skla dame nasolene a nakorenene masko ( nasolit radsej o trochu viac) ( masko si to do seba vsiakne )
- co najviac masko do skla utlacime aby sa vytlacil vsetok vzduch - snazime sa o to ...
- uzavrieme vieckom (na maso by mala byt gumicka na viecku cervena) ( nie je to ale pravidlo)
- viecko potrieme predtym bielkom z vajicka (len na gumicke) ( niekedy zabudneme a nevadi to :)
- dame to do hrnca s vodou (asi len 2-3 cm od viecka - nie celkom ponorit do vody )
- po dosiahnuti vrenia (ci varenia:) vody sterilizujeme 1 hodinu
- nenechame to varit na max ale len nech to trosku vrie a - aby sa nerozbili sklicka medzi sebou :-)
- nechame to vsetko v tej vode stat do dalsieho dna nech to tam vychladne a potom ...
- po 24 hodinach este raz sterilizujeme jednu hodinu a nechame v tej vode uplne vychladnut
- odlozime na spodok chladnicky pripadne do chladnej pivnice

- vydrzi nam to takto aj viac ako rok ... zabijeme niekedy aj 2 x do roka takze nie je dovod toho robit veeelmi vela ... (v poslednom case ale jeme viac cestovin :-)

- jedol som take masko aj dvoj rocne a bolo grandiozne :yees:
- samozrejme v chladnicke stale vidis aku to ma farbu a ked je stare viecko tak to zacne menit farbu ak nahodou bolo vadne ... to treba obcas skontrolovat ... ani flasticka sa na 100 pro niekedy neumyje ...

Dobru chut prajem.

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 12 Okt 2011, 19:59
od juraj1974
Mam otazku. To maso do poharov davas surove? Nakorenene nasolene ale surove...ci?

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 12 Okt 2011, 20:36
od oraj
:ice:

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 12 Okt 2011, 20:54
od Kapo
JA som sterilizoval tak, že som mäsko najprv upiekol, nasolené a pokmínované, potom nadžgal do pohárov, dolial výpekom a sterilizoval. No paráda. Zožral som ho skôr, než sa stihlo pokaziť. :wink:

Teraz by som chcel skúsiť urobiť ten domáci luncheon, čo som dával recepis povyše. Už sa teším.

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 13 Okt 2011, 08:49
od Legil
juraj1974 píše:Mam otazku. To maso do poharov davas surove? Nakorenene nasolene ale surove...ci?

- dávame ho tam surové
momentalne nemam ani jednu flasticku aby som ti ju poslal na koštovku :-(

oraj - šunku robili naši v takom niečom http://plajzka.blog.cz/0906/sunkovar
možno to ešte má mamka niekde v kuchyni ale už to nepoužíva ... presný recept ako to robila neviem, ale je tu taká téma niekde založená ...

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 13 Okt 2011, 13:18
od oraj
:ice: