Stránka 5 z 6

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 09 Jan 2018, 11:18
od juraj1974
Ano ano.. presne tak som to myslel. Mam to na balkone v pekaci zakryte alobalom a denne to otacam. Myslim si ze to zavakuovanie nebude nicomu na skodu. Maso a aj tuk pekne stmavlo. Kupoval som bôcik co vazil 2,2Kg. Po dlzke som ho rozdelil tak ze mi vznikli dve ,,štrudle,, po cca kile.. Som zvedavy na výsledok.

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 09 Jan 2018, 11:31
od donald.marzy
Ak budeš hotový bôčik krájať, potom sa pozri na smer vlákien. Ak krájaš cez ne, bude parádny, jemný. Ak budeš krájať v ich smere, bude sa naťahovať ako žuvačka. Je to dobre vedieť už pri delení bôčika na štrúdle, aby si ich mal otočené správne. Nech sa ti darí, chlape.

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 09 Jan 2018, 15:43
od juraj1974
Este jedna otazka ohladom toho bôčika.. pred susenim sa po umytí a osuseni nanasa koreniaca zmes. Bobkač nove a cierne korenie. Pomer vsak nie je... pise sa len ze bobkac ma mat najvyraznesiu prevahu a potom cierne korenie ma mat prevahu nad novym.. mas nejaky aspon približný pomer korenin na kilo masa?

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 09 Jan 2018, 16:07
od donald.marzy
Ber to pocitovo. Zo skúseností ti môžem povedať, že čierne korenie vytvára intenzívnu, kyslastú vôňu. Preto nie je dobré dávať ho priveľa. Nové korenie zasa vonia ako koláčiky, takže s ním opatrne. Bobkový list môžeš dávať smelo, jeho vôňa vyvanie. Inak sa mi osvedčilo robiť aj verziu kde dávam namiesto bobkáča tymián alebo šalviu. Bobkáč drvím tak, aby mal veľkosť čiastok caa 2-3mm.

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 10 Jan 2018, 08:24
od juraj1974
tak a vcera som to dal do vakua... Dal som štrúdle na polovičku a zavakuoval do folie.. Takto to chcem nechat par dni nech sa dostane sol az do vnutra. Potom to pojde do korenin podla receptu ktory sem dal Donal. Uz teraz sa tesim na výsledok... :wolf:

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 10 Jan 2018, 09:20
od donald.marzy
Výborne. Vidím že máš vákuovačku z Lidla. Ako sa ti osvedčila?

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 10 Jan 2018, 09:29
od juraj1974
Ano ano.. Je z Lidl. Mam ju od jari minulého roka a som celkom spokojny. To co ma spravit aj spravi. Obcas sa stane ze nezatavi spoj ako by mala ale to sa da rychlo napravit a opat zatavit. Nie je profi ale napr ak si nadavkujem dopredu jedlo ked idem von tak to sluzi dobre. Som spokojny. To je ako zo susickou. Posluzi aj lacna za 30-40€ ale po case ked sa ti rozsiria obzory zistis ze by sa uzivila aj lepsia a tym padom drahsia. Vsetko chce cas. Hlavne ked tento rok zaciname od nuly budovat zahradu a snazit sa o sebestacnost. Tak ze sa bude susit zavarat vakuovat ci inak skladovat potraviny pre potrebu nas ako aj pre nase okolie.

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 11 Jan 2018, 10:55
od suchiro
Posledný príspevok sa necituje!

koľko ťa prosím ťa stála tá vákuovačka?

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 11 Jan 2018, 11:06
od juraj1974
29,90€ v Lidl...

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 25 Jan 2018, 10:37
od donald.marzy
Slaninka sa dá z bôčika vysušiť aj za desať dní, len jej treba troška pomáhať cukrom a soľou. Ak ste si vždy chceli spraviť pancettu a nechcelo sa vám dlho čakať, tento postup sa vám bude páčiť. Dá sa to robiť aj v panelákovom byte, hoci aj v lete.

Podrobné zápisky som hodil na http://doprirody.prakticky.sk/2018/01/25/ususte-si-doma-prerastenu-slaninku-postaci-vam-na-desat-dni/

Plus prikladám zopár obrázkov.

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 25 Jan 2018, 18:54
od bobek
Děkuji, slina se mi srazila na jazyku...
Určitě vyzkoušíme...

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 07 Feb 2018, 17:15
od donald.marzy
Chlapci a dievčatá. Ešte stále máme dosť chladno na to, aby sa dali na pôjde, v špajzi alebo na balkóne aj domáce klobásky spraviť bez údenia. Je jedno či to voláte čabajka, čorizo, klobása - stále je to skoro to isté. Spravil som zápisky, ak by ste si chceli spraviť aj vy.

https://doprirody.prakticky.sk/2018/02/07/nasuste-si-klobasky-salamy-bez-udenia-chorizo/

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 08 Feb 2018, 01:04
od tato
Super,pancetu som podľa tvojho receptu robil už 5krát a môžem potvrdiť, je výborná. Pri sušení sa mi na nej ale dvakrát vyhodila na bobkači povrchova pleseň,jednoducho som ju oškrabal a bolo to OK. Hneď sa púšťam aj do slaninky a choriza,veľká vďaka za recepty.

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 08 Feb 2018, 09:12
od donald.marzy
Tá povrchová pleseň sa dá poriešiť aj tak, že sa to pretrie bielym vínom - ale ona je neškodná. Na povrchu vznikne kyslé pH a pleseň to brzdí. Hlavné je aby sa hýbal vzduch.

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 24 Feb 2018, 20:23
od bobek
Dokonáno jest. Slaninka je hotová a ochutnaná. Jak na můj vkus je trochu více nasládlá.
Příště použiju méně cukru a také méně hrubozrné soli. Poměrně hodně odteklo při vylévání syrupu, nahradím ji solí obyčejnou.
Už se těším na otevřený oheň,slaninku,cibulku a čerstvý chleba...
Při pečení slaninky v troubě na bůčku byla chuť velmi dobra.
(fotky příště,padl mi PC.)