Sally vravel, že sa mu s jeho polovičkou nedarí spraviť chlieb. Ukecal ma, aby som sem zavesil môj recept (ako je ich 1000 podobných, no každý máme ten svoj).
Tak tu je ten môj:
- 500g hladkej múky (poprípade celozrnnej, 00ky alebo inej chlebovej)
- 300ml teplej vody
- 1 kocka kvasníc
- 1 KL soli
- 1 KL kmínu (poprípade + 1PL nadrveného ĽANu, + 1PL ovsených vločiek, + 1PL tek. jadierok atď.)
- 1 PL cukru
- 1 PL octa
(- ak chceme zemiakový chleba, tak pridáme dva uvarené zemiaky)
Do 3dcl pohára dám teplú vodu z ktorej odlejeme do 7 decového pohára 150ml, pridáme kvasnice, cukor a 3PL hladkej múky a zarobíme kvások, ktorý necháme vykvasiť až po hrdlo pohára.
Do vody ktorá nám ostala v malom poháriku pridáme lyžižku octa.
Po vykvasení kvásku to zlejeme do pripravenej zmesi z múky, kmínu a soli.
Vypracujeme cesto, ktoré necháme 15 minút odležať. Toto vypracovanie opakujeme ešte dvakrát, nakoniec dáme cesto na posledných 15 minút na plech. Povrch potrieme slanou vodou a dáme piecť na 180 až 190 stupňov na 40 minút.
Po vytiahnutí zakryjeme chleba mokrou utierkou.
Takto robím chlieb ja a zatiaľ mi vyšiel vždy super chlieb, vydrží tak 2 dni potom pomaličky tvrdne. Nekrájajte ho hneď po upečení, ale tak za hodku, aby trošku vychladol. Inak sa vám bude lepiť striedka na nož.
Akurát dnes robím chlieb z polovicou kvasníc, tak potom prihodím fotku.
Ak by ste to niekto skúšali podla mňa, tak sa určite pochváľte alebo sem pridajte váš recept a vaše fotky.
Dobrú chuť .