Ja by som tu mal jeden recept pre lenivých
V podstate ide o chlieb samokvasný
Ingrediencie:1,5 hrnčeka celozrnná múka
1,5 hrnčeka hladká múka (najlepšie T650)
1,25 čaj. lyž. soľ
štvrť čaj. lyž. sušené droždie
voda podľa potreby (cca hrnček - možno aj viac, závisí od múky)
Postup:Všetky ingrediencie dáme do misky a len jemne ich premiešame, aby sa spojili.
Nemiesime!
- Zmiešané ingrediencie
Misku prikryjeme fóliou a necháme odležať 12-18 hod, najlepšie cez noc.
- Cesto po vykysnutí
Po uplynutí doby dáme cesto z misky na pomúčenú dosku a párkrát len tak poprehadzujeme. Posypeme múkou (aby neobschlo) a necháme ležať ešte také dve hod.
- Cesto vyklopíme na pomúčenú misku
Pol hodinu pred uplynutím doby zapneme trúbu na 230° a dáme do nej prázdnu misu, v ktorej budeme chlieb piecť (napr. varné sklo, rímsky hrniec... nádoba musí mať vrchnák). Po pol hodine opatrne vyberieme z trúby nažhavenú misu a vložíme do nej cesto.
- Chlieb v predohriatej miske, nezabudnite zakryť vrch!
Pečieme prikryté 30 minút. Potom to pozrieme, otvoríme a necháme podľa potreby ešte dopiecť cca 15 min bez vrchnáku (aby sa urobila kôrka).
- Aby sa vytvorila chrumkavá kôrka, posledných 15min pečieme bez vrchnáku
Hotový chlieb dávame na podložku a prikrývame utierkou.
- Hotový chlebík
A môžeme papať.
- No nie je k nakúsnutiu? :-)
Veľkosť resp. váha chleba závisí od hrčeka, z nejakého 2,5dcl býva chlieb cca 850-900g. Zo 4dcl hrčeka bol chieb vyše 1200g.
- Nezdá sa, ale má 1230g :-)
Je to jednoduchý, fyzicky nenáročný recept, v istom zmysle aj rýchly. My so ženou často len večer za 2min spravíme cesto a necháme na noc kvasiť. Keď prídeme z roboty tak behom chvíle upečieme a je to
Umenie žiť nie je umenie hrať s dobrou kartou, ale umenie zohrať so zlou kartou dobrú hru.