Stránka 1 z 1

Bukvice

PoslaťNapísal: 27 Okt 2013, 16:49
od SKW
Plody buka lesného (Fagus sylvatica) sú jedlé lesné plody menej známe širokej verejnosti. Pre zálesáka sú chutným zákuskom počas potuliek jesenným lesom. Dozrievajú v septembri-októbri a dajú sa nájsť v lístí počas celej jesene až do zimy, kým nepadne viac snehu, kedy sa ich hľadanie stáva obtiažnym. Bukvice boli kedysi dávno bežnou súčasťou jedálnička našich predkov, existuje viacero spôsobov ich spracovania. Sú výborné keď ich jednoducho opražíte na panvici, alebo je možné ich zomlieť na múčku, z ktorej sa následne upečú placky. Tiež sa môžete dopátrať k rôznym receptom na prípravu koláčov či iných dobrôt.
Obrázok

Obrázok

Nie každý rok však buk vytvára plné a zdravé bukvice. Po väčšinu rokov môžete nájsť len málo bukvíc, prípadne len prázdne škrupinky bez jadierok, alebo nenájdete vôbec nič. Pravé semenné roky sa totiž opakujú v 5 až 10 ročných intervaloch v závislosti od prírodných podmienok. Práve tento rok je semenný a bučiny sú teraz doslova posiate bukvicami. To či je semenný rok sa dá predpovedať už v priebehu leta a to podľa odkvitnutých bukových kvetov, ktoré v semennom roku po opadnutí vytvoria na lesnej podlahe charakteristický žltohnedý koberec.

Bukvice sú uzavreté po dvojiciach v drevnatej čiaške s mäkkými ostňami, ktorá sa v zrelosti roztvorí štyrmi chlopňami. Samotná nažka je trojhranná, po hranách takmer krídlatá. Po jej rozlúpnutí na nás vykukne jedlé jadierko.
Obrázok

Obrázok

Pri zbere pomáha jednoduchý trik ako odhaliť prázdne bukvice, nakoľko tieto navonok vyzerajú skoro rovnako ako tie plné. Stlačením bukvice medzi prstami ľahko zistíte či je vnútri dobré jadierko. Prázdna bukvica pukne a spľasne, kým plná je pevná a nedá sa jednoducho stlačiť.
Obrázok

Obrázok

Bukvice je možné jesť aj surové, avšak nemali by sa konzumovať vo väčšom množstve, pretože môžu spôsobiť zažívacie ťažkosti. Obsahujú saponínový glykozid - toxín, ktorý možno ľahko zničiť vysokou teplotou, čiže opražením sa bukvice stanú stráviteľnými a navyše sa tým zvýrazní ich chuť. Pražené bukvice pripomínajú chuťou jedlé gaštany, prípadne niečo medzi jedlým gaštanom a tekvicovým semienkom.

Najmä ľudia s citlivým žalúdkom by mali byť obozretní v konzumácii surových bukvíc, odporúčam ich radšej dobre tepelne upraviť. No pokiaľ ich človek nezje prehnane veľa a na prázdny žalúdok, tak je všetko v poriadku. Ja osobne ich rád pojedám aj surové, na prechádzke bežne zjem približne za hrsť čerstvých bukvíc. Tiež som skúsil nazbierané bukvice usušiť. Sušené sa ľahšie lúskajú a sú omnoho chutnejšie a chrumkavejšie než čerstvé. Čo sa týka zdraviu prospešných látok obsiahnutých v bukviciach, tak sú to najmä rastlinné tuky (viac než 50%), vit. B6, riboflavín, tiamín, železo, mangán.

Praženie bukvíc v ešuse.
Obrázok

Obrázok

Obrázok

Ak ste ešte nikdy neokúsili tieto zaujímavé plody lesa tak neváhajte a vyrazte na prechádzku do najbližej bučiny. Inak si možno budete musieť počkať, kým znovu príde semenný rok buka. :yees:

Re: Bukvice

PoslaťNapísal: 27 Okt 2013, 18:05
od stormmast3r
ten semenny/nesemenny rok sa strieda nejak celoplosne alebo je to vylucne viazane na konkretnu lokalitu?

Re: Bukvice

PoslaťNapísal: 27 Okt 2013, 18:42
od SKW
Mal by byť na väčšine územia Slovenska, samozrejme môžu byť niekde nejaké odchýlky. V mojom okrese je všade vysoká úroda bukvy a postrehol som veľa bukvíc aj na poslednom zraze na Čabradi. Hlavne treba hľadať pod dospelými bukmi, 60 - 80 rokov a viac v zapojených porastoch, prípadne solitéry môžu rodiť aj skôr.

Re: Bukvice

PoslaťNapísal: 24 Sep 2016, 20:54
od Divoký skaut
U nás je teraz veľa bukvíc. Keď idem na bicykli len tak to praská. Chcel by som sa spýtať koľko také sušené bukvice vydržia a či ich treba aj po sušení opražiť

Re: Bukvice

PoslaťNapísal: 25 Sep 2016, 17:45
od Pája
Jedná se o olejninu, takže se s nimi dá zacházet podobně, jako s ořechy. ;-)

Re: Bukvice

PoslaťNapísal: 05 Okt 2016, 12:07
od Hočhóka
Dovolím si doplnit 3 úryvky z článku Stromy hovoří-pohostinný buk, co jsem vylovil v časopisu Jizerské hory (srpen 2004)

"S Tadeášem Hájkem z Hájku, českým průvodcem Matthioliho Herbáře a bylináře, lze již od 16. století pozorovat, že malé i velké myši, veverky, kvíčaly a drozdi
,,proto do lesů bukových na pastvu přibíhají“. Pro svoje bílkoviny, škrob i trošku tuku bukové plody přilepšovaly i chovnému dobytku, zejména vepřům.
Rakouské úřady však 14. 9. 1916 zakázaly zkrmovat bukvice v chlévech a nařídily tlačit z nich olej upotřebitelný prostými lidmi." ...

"Svou užitkovou hodnotou prý se lískovému a trnkovému oleji skoro vyrovnal bukvičný omastek, vhodný při smažení brambor a maštění topinek. ...
Z rozemletých bukviček se vařila káva, v horách si z bukvic pálili lidé rosolku. "

"Marie Úlehlová-Tilschová udržuje v roce 1944 přízeň oleji vylisovanému studenou cestou z čerstvých a loupaných bukvic: ,,Je velice lahodný i libovonný, průzračný i trvanlivý, takže se vyrovná dobrému oleji olivovému.
A právě tento olej ,bukvový‘ zachoval se u nás mezi lidem i bez úředních pokynů až po naše časy.“ Ke cti vskutku občas přicházely i olejnické chalupnické dílny, kde se tlačil nejen kostkový olej z pecek švestkových a duranciových,
ale i olej z bukvic. Louskání bukvic bývalo krásně provázeno vrčením kolovratů a přetřásáním starých pověstí i nových zvěstí." ...


A vyzkoušejte takovou sušenou bukvici zapálit - plamínek je díky oleji celkem jasný - ale pro svou nepatrnou velikost dlouho nevydrží. Přesto si lze představit použití jako nouzové svíčičky.

Re: Bukvice

PoslaťNapísal: 09 Okt 2016, 21:07
od Nataniel