Vaření nad otevřeným ohněm

Spôsoby získavania jedla a vody v prírode

Vaření nad otevřeným ohněm

Poslaťod bertold8 » 04 Okt 2010, 11:09

Zdravim, mel bych otazku jak a v cem varite nad otevrenym ohnem. O vikendu jsem byl dva dny venku a vecer jsem si chtel uvarit vodu na caj. Mam jen obycejny hlinikovy esus, tak sem do nej nalil vodu a dal primo do ohne. Esus zcernal nejen zvenku, ale ztmavnul i uvnitr, do vysky pokud byla voda. Je hlinikovy esus mozne takto pouzit? Nevyluhuji se do vody nejake skodliviny pusobenim zaru ohne? Jake nadobi pouzivate vy? Davate je primo do ohne, nebo zavesujete nad ohen? Jak pak nadobi umyvate? Diky za vase zkusenosti
bertold8
 
Príspevky: 88
Registrovaný: 05 Júl 2010, 21:54
Bydlisko: Brno/Blansko
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 10 x

Re: Vaření nad otevřeným ohněm

Poslaťod rayen » 04 Okt 2010, 19:27

mal si esus prikryty? ja som v hlinikov varil dlhe roky, zvonku bude stale cierny ak budes na nom varit na ohni, to je vizitka kazdeho tabornika, cim viac z vonku cierny tym lepsie, ale zvnutra mi to pride zvlastne
Kto raz položí srdce na oltár prírody,stáva sa navždy jej túlavým psom...
Obrázok užívateľa
rayen
 
Príspevky: 333
Registrovaný: 01 Sep 2010, 16:42
Bydlisko: Pecenady
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 13 x

Re: Vaření nad otevřeným ohněm

Poslaťod bertold8 » 04 Okt 2010, 20:36

Prikryty byl. Provedl sem pak i test doma na sporaku. Naplnil vodou, dal na plyn a nechal varit. Jakmile se voda privedla k varu odstavil sem. Voda byla na pohled cira, ale do te vyse kam sahala hladina vody esus zevnitr ztmavnul. Ne do cerna, ale zesedl a ani dratenkou a Cifem to neslo vycistit. O barvu esusu mi nejde, jen o to jestli pak takova voda neni zavadna.
bertold8
 
Príspevky: 88
Registrovaný: 05 Júl 2010, 21:54
Bydlisko: Brno/Blansko
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 10 x

Re: Vaření nad otevřeným ohněm

Poslaťod rayen » 04 Okt 2010, 20:56

tak hlinik sa udajne poklada za zdraviu skodlivy, ale na sebe som si nevsimol nic, a to stmavol iba raz a potom to ostalo alebo tmavol dalej, ideal je nerez, ale ak chces varit na ohni kup si nejaky co ma hrubsie dno, resp cely je hrubsi, kedze velmi tenky ti moze na ohni prasknut, co som uz videl ked sa z neho stala sedmikraska
Kto raz položí srdce na oltár prírody,stáva sa navždy jej túlavým psom...
Obrázok užívateľa
rayen
 
Príspevky: 333
Registrovaný: 01 Sep 2010, 16:42
Bydlisko: Pecenady
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 13 x

Re: Vaření nad otevřeným ohněm

Poslaťod bertold8 » 04 Okt 2010, 22:00

Ztmavnul jen jednou do jednoho odstinu. No mam to primarne na ohrivani vody, at uz na caj, nebo na nejaky instantni jidlo. Koupil bych si konvicku, ale precijen ten esus mi prisel praktictejsi. Uvidim co to udela, kdyz se znici tak to za tech 100kc nebude takova skoda. Diky za reakce
bertold8
 
Príspevky: 88
Registrovaný: 05 Júl 2010, 21:54
Bydlisko: Brno/Blansko
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 10 x

Re: Vaření nad otevřeným ohněm

Poslaťod rayen » 04 Okt 2010, 22:05

ja som mal hlinikovy esus niekolko rokov kym som nemal dostatok penazi na nerezovy, a na druhej strane ma vzdy zaujimalo kedze neexistuje perpetum mobile tak ani ta skodliva latka sa nemoze vylucovat stale, ale o par rokov bude skodlive zase cosi ine co teraz skodlive nie je, takze tym by som sa netrapil, hlavne si sprav obal na esus nech nemas vsetko spinave od sadze 8)
Kto raz položí srdce na oltár prírody,stáva sa navždy jej túlavým psom...
Obrázok užívateľa
rayen
 
Príspevky: 333
Registrovaný: 01 Sep 2010, 16:42
Bydlisko: Pecenady
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 13 x

Re: Vaření nad otevřeným ohněm

Poslaťod sally » 05 Okt 2010, 13:34

podľa môjho profesora anorganickej chémie je vylučovanie hliníka z ešusov a riadov do potravy s neutrálnym pH hlúposť. Pokiaľ v tom nebudeš variť silne kyslú kávu alebo niečo podobné, nemal by si mať podľa neho problém.
Ja som dlhé roky používal hliníkový ešus, vodu som z neho pil normálne. To stmavnutie - ignorovať, po roku bude neviditeľné pod známkami používania v prírode.
Teraz mi, z obavy o moje zdravie, priateľka kúpila nerezový "ešus" od Tatonky a je to super. Stál cca 30 eur, no viečko je súčasne panvica a celkovo je to už na vyššej úrovni ako starý ešus (no ten mám stále doma v zálohe, keby niečo)
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: Vaření nad otevřeným ohněm

Poslaťod arsjonow » 06 Okt 2010, 19:30

taliansky skauti ma naucili jeden trik. namydlit mydlovou vodou vonkajsok esusu alebo kotlika pred varenim na otvorenom ohni. o dost lahsie sa to potom umyvalo. nieco pre ludi co nemaju rad zakadene hrnce.
arsjonow
 
Príspevky: 3
Registrovaný: 10 Jún 2010, 18:43
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Vaření nad otevřeným ohněm

Poslaťod Petooo » 06 Okt 2010, 20:18

arsjonow píše:taliansky skauti ma naucili jeden trik. namydlit mydlovou vodou vonkajsok esusu alebo kotlika pred varenim na otvorenom ohni. o dost lahsie sa to potom umyvalo. nieco pre ludi co nemaju rad zakadene hrnce.

..alebo namazať zubnú pastu,nemal by sčernať vobec.
..WHO DARES WINS..
Petooo
 
Príspevky: 12
Registrovaný: 09 Aug 2010, 08:01
Bydlisko: NMn/V
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Vaření nad otevřeným ohněm

Poslaťod Snypo » 08 Okt 2010, 18:20

alebo nechat to sciernat a necistit,len to co samo odpadne :wink:
Obrázok užívateľa
Snypo
 
Príspevky: 244
Registrovaný: 29 Sep 2008, 17:31
Bydlisko: Šalgovík - metropola východu
Dal Ďakujem: 5 x
Dostal Ďakujem: 37 x

Re: Vaření nad otevřeným ohněm

Poslaťod Petooo » 09 Okt 2010, 12:00

Snypo píše:alebo nechat to sciernat a necistit,len to co samo odpadne :wink:

Súhlas.. :mrgreen:
..WHO DARES WINS..
Petooo
 
Príspevky: 12
Registrovaný: 09 Aug 2010, 08:01
Bydlisko: NMn/V
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Vaření nad otevřeným ohněm

Poslaťod Škriatok » 15 Nov 2010, 03:25

Ja už pár rokov používam nerezový kotlík a nemôžem sa sťažovať. Čo sa umývania týka, pokial je čas, tak dám v kotlíku zohriať vodu, studenou sa umýva ťažko. Prípadné pripálené časti sa najlepšie vydrhnú pieskom, jemným štrkom, alebo niečim podobným. Jar so sebou asi nikto nenosí :)
Obrázok užívateľa
Škriatok
 
Príspevky: 16
Registrovaný: 15 Nov 2010, 02:52
Bydlisko: Martin
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Vaření nad otevřeným ohněm

Poslaťod stormmast3r » 06 Mar 2011, 23:16

Ako vešate klasicky hlinikovi ešus nad oheň? Nema niekto nejaky figel? Položenie do pahreby nieje vždy najidealnejšie riešenie.
Byť verný totiž predovšetkým znamená byť verný sebe. (Antoine de Saint-Exupéry)
Obrázok užívateľa
stormmast3r
Skazený skaut
 
Príspevky: 666
Registrovaný: 04 Dec 2010, 18:51
Dal Ďakujem: 81 x
Dostal Ďakujem: 73 x

Re: Vaření nad otevřeným ohněm

Poslaťod sally » 07 Mar 2011, 11:04

stormmast3r, bežne sa používa vŕtačka a kus drôtu. Do ešusu vŕtačkou spravíš dve protiľahlé diery, z drôtu akési uško a máš vystarané. Ak nechceš vŕtať a máš prístup k plechu, tak sa zvykne z plechu naohýbať akési účka s dierkou, ktoré sa zasunú do držiatok v ešuse a cez dierky sa prevlečie drôt ako v prvom prípade.
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: Vaření nad otevřeným ohněm

Poslaťod atti.hombre » 07 Mar 2011, 15:04

:D ja ho dávam na dva šutre...poväčšine sa to neprevráti... :wink:
Obrázok užívateľa
atti.hombre
Moderátor
 
Príspevky: 1986
Registrovaný: 14 Jún 2010, 20:50
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 1860 x
Dostal Ďakujem: 2230 x

Ďalší

Späť na Jedlo a voda

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 6 hostia


cron