od Juzek » 09 Jún 2021, 08:50
Horizontálne ražne a ich praotec papek - Nám najznámejší spôsob úpravy jedla je opekanie, väčšinou údením, na papeku alebo roštom, väčšinou kuraťa, na ražni. Teda na papeku, ktorý buď máte v ruke, alebo je nad ohňom pomocou dvoch vidlíc po jeho stranách. Pri skonštruovaní takého ražňa je treba myslieť na to, že vidlice majú byť také, aby šiel ražeň nad oheň zavesiť v rôznych výškach. Samotný ražeň by potom mal umožňovať otáčanie. Na ražeň buď môžete napichnúť priamo potravu, alebo naň zavesiť kotlík.
Vertikálne ražne - Pokiaľ sa vám zdá, že návod na opekanie na papeku je príliš fádne, verte, že v niektorých zemiach opekajú na ohni inak. Asi preto, že je to pohodlnejšie, naložené mäso napichajú na papeky. Keď sa mäso dostatočne opečie, aj s papekom ho otočia k ohňu druhou stranou.
Pečenie na kameni - Vyberte nejaký pekný, celistvý a čo najhladší kameň, ktorý umiestnite tam, kde budete rozkladať oheň. Kamene z vlhkých miest nepoužívame lebo nebezpečným spôsobom praskajú. Pokiaľ kameň nie je placatý, proste ho zahrabte tak aby ho nad zem trčala maximálna možná časť a zároveň jedna jeho plochá strana bola na vrchu a vodorovne so zemou. Na miesto navršťe drevo, tak ako ste zvyknutý a zapáľte oheň. Až sa vytvorí dostatočné množstvo horúceho popola, oheň rozhrňte, kameň omeťte štetcom z ihličia a máte kameň pripravený na pečenie. Môžete ho samozrejme, pokiaľ máte, namazať nejakú tú jedlú mastnotu, aby sa vám mäso alebo chlebová placka neprichytila.
Pec z alobalu - Je dobré mať nad pečenou potravou kontrolu. Nie je nič otravnejšie , ako po hodine čakania vybrať z alobalu, z pod kotlíku alebo zemi spálené alebo nedovarené jedlo. Ideálne je preto nasledujúci spôsob pečenia. V tesnej blízkosti miesta, kde budeme zakladať oheň, napicháme drievka do zeme alebo navŕšime kamene tak, aby sme mohli miesto vystlať alobalom tak, aby vznikol priestor dostatočne veľký, na nachystané jedlo a otvorená smerom k ohňu. Podobne poslúži aj v stráni vyhrabaná plytká jaskynka, taktiež vystlaná alobalom. Alobal tu má funkciu praktickú, šikovnejší z vás si ale iste poradí aj bez neho za pomoci ílu alebo kameňov. Tento typ pečenia sa výborne hodí na pečenie rýb. Po celú dobu máte nad rybou kontrolu, ona naviac leží a nemá v prípade rozpadania mäsa kam spadnúť.
Pečenie v popole - Pečenie v popole je jeden z najstarších spôsobov pečenia vôbec. Nemyslíme tým využitie popola len ako zdroj tepla, ale pečenie priamo v ňom. Dodáva to jedlu špecifickú vôňu a chuť. Horúci popol zostatý po ohni alebo vyhrnutý na stranu zrovnáme do vrstvy silnej podľa potreby, opekané jedlo umiestnime na popol a tenkú vrstvu prihrnieme.
//přesunuto. P.