Snypo píše:k dážďovkám: nepiecť z toho dôvodu,že bielkoviny sa tepelnou úpravou zrážajú (príklad verené vajíčko) a znižuje to výživnú hodnotu.Ohladne priteínov neviem čo a ako.
Riadim sa heslom čo ma nezabije,to ma posilní( za zasýti)
Z wikipedie:
"Ak externe privodíme (napríklad varením, kyselinou, zásadou a pod.) trvalú zmenu priestorového usporiadania (sekundárnej a terciárnej štruktúry) peptidového reťazca, hovoríme o denaturácii bielkoviny. Pritom sa strácajú niektoré biologické vlastnosti proteínov, napr. schopnosť enzýmov štiepať potravu alebo svalová kontraktivita. Varom denaturované bielkoviny sú ľahko stráviteľné, ale zachovávajú si svoju výživnú hodnotu."
Jasne, ze teraz nemyslim na pripad, ked to species na uhlik Ale tepelnou upravou zvysujes stravitelnost, podiel bielkovin tam ostava... To by bola inac dost velka skoda toho vsetkeho mäsa a inych potravin, co si clovek vari/pecie/tepelne upravuje