od sokol » 23 Júl 2014, 22:48
Příznivé ohlasy na kouzlení s ječmenem mě potěšily. Děkuji a přidávám ještě své oblíbené
Kouzlení s hrachem
Hrách byl odjakživa základní potravinou našich předků. A cenným zdrojem bílkovin nejen pro vegetariány zůstává dodnes. Obsahuje vitamíny skupiny B a minerální látky fosfor, draslík, vápník, hořčík. Ze tří hrstí hrachu získáte večeři, snídani, polévku k obědu i pochoutku k odpolednímu čaji.
První den hrách zaliju dostatečným množstvím vody a nechám bobtnat. Druhý den vodu sliju a asi jednu čtvrtinu hrachu oddělím na pučálku. Zbylý hrách dám do vody a vařím do změknutí, což může trvat i dvě hodiny, ale starám se jen o dolévání odpařené vody a přikládání na oheň, takže se při tom můžu věnovat nejrůznějším jiným činnostem. Když je hrách natolik měkký, že jej lehce rozmáčnu mezi prsty, vodu scedím do většího hrnku a hrách propasíruju sítem zpět do nádoby, ve které se vařil.
Hrachové slupky, které v sítu zbydou, smíchám s dvěma lžícemi hladké mouky a utřeným česnekem, osolím a rukou prohnětu. Ze vzniklé hmoty vytvořím dlaní na prkénku placičky o průměru asi sedm centimetrů. Placičky smažím na pánvi s olejem. S chlebem či bramborou kaší získám vydatnou večeři.
Další den ráno přidám k hrachovému protlaku trochu hladké mouky, lžíci másla, sůl (pokud je protlak příliš hustý i trochu vody) a chvilku za stálého míchání povařím. A mám hrachovou kaši k snídani.
V poledne si připravím z másla a mouky jíšku, rozmíchám ji s hrachovou vodou, kterou jsem včera scedil a odložil, přidám sůl, majoránku, povařím a nakonec dochutím utřeným česnekem. Hrachová polévka je na světě. Až ji budete mít na talíři, nezapomeňte si do ní přidat osmažené kostičky staršího chleba.
Hrách, který jsem si oddělil na pučálku, dám na talíř nebo víčko od ešusu a přikryju. Dvakrát denně propláchnu hrách studenou vodou. Třetí den už vystrčí klíčky. Na pánvi rozehřeju sádlo, přisypu naklíčený hrách, osolím, opepřím a osmažím do křupava. Pučálka se hodí nejen k čaji, jak zmiňuji v úvodu, ale i k vínu nebo pivu. Někdo ji dělá dokonce na sladko.
Všem, kteří to zkusí, přeju bohaté kouzelnické zážitky.
WOODCRAFT IS LIFECRAFT!