Stránka 10 z 10

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 12 Jún 2016, 08:39
od Pája
Nedávno jsem ochutnala rostlinné mléko z ovesných vloček, ale pro vysokou cenu jsem ho chtěla zkusit vyrobit doma. Vegetariáni a vegani "mléka" z ořechů, semen a vloček používají jako náhradu za klasické kravské a jako bohatý zdroj bílkovin. To samé lze říct i o lidech, trpících nesnášenlivostí na mléčný cukr. Pro mě to je spíš zajímavý způsob, jak svačit i mimo pauzu v práci. :-D Třeba to někoho jako zpestření jídelníčku zaujme i tady.

Postup je jednoduchý, ovesné vločky se přes noc namočí, aby se z nich vyplavily inhibitory klíčení. Je jedno, že vločky jsou už podrcená obilnina. Je to prostě stejný postup, jako v případě výroby jiného rostlinného mléka. V případě vloček slouží hlavně k lepší stravitelnosti, dochází k uvolňování cukrů atd. Množství vloček záleží na chuti každého, recepty, ze kterých jsem čerpala, uváděly množství od 80 g do 200 g, přičemž se měnilo i množství dodané tekutiny. Já jsem dala 6 lžic vloček, zalila 600 ml a nechala být.

Druhý den jsem tekutinu z vloček slila (ale nevymačkala), doplnila stejným množstvím vody jako prve, přelila do uzavřené nádoby na mixování, a pak si zaprasila kuchyň. :lol: Do mixovací nádoby se totiž má dát max 500 ml obsahu, čehož jsem si nevšimla. :roll: Rozmixovaná směs se přecedí přes hustý cedník nebo plátno, a mléko je na světě. Rozmixované přesáté vločky se pak dají dál v kuchyni využít.

DSC00119.JPG
přes noc odstáté vločky

Výsledné mléko chutná kupodivu podobně jako ovesné vločky! :D - pro mě trošku moc moučnatě, což ale spravila lžička vanilkového (ne vanilinového) cukru na celou dávku (což recepty doporučují). V podstatě by se z toho dal udělat i mléčný koktejl, stačí přidat nějaké ovoce a znovu rozmixovat. Pokud cedíte přes sítko, zůstane vám výraznější sedlina, proto se před pitím doporučuje protřepat. Špatné to rozhodně není ani samotné, rozmixované s jahodami nebo borůvkami jistě ještě mnohem lepší.

DSC00120.JPG
hotové "mléko"

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 12 Jún 2016, 22:20
od Majo
Akokoľvek lákavo vyzerá tvoj popis, mňa by si na mlieko z ovsených vločiek nenalákala.

Mám pomerne čerstvý zážitok z nemocnice, ked som po operácii dostal takéto niečo na obed. Vyzeralo to skôr ako vymáčaný a rozmixovaný novinový papier a aj chuť to malo podobnú, teda žiadnu.

Môj názor je určite ovplyvnený tým, že v tom čase som bol rád, že vôbec dýcham a vôbec som nepociťoval hlad. Neskôr som tiež zistil, že chute som vnímal trochu ináč. V každom prípade by to potrebovalo aspoň osladiť alebo nejako ináč dochutiť. Odvtedy som už nabehol na normálny režim a imitovať mlieko vytláčaním rozmixovaných vločiek by ma napadlo snád len v nejakom stave núdze. :D

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 13 Jún 2016, 16:42
od Pája
Pochopitelně jako všechno je o to osobních preferencích každého. ;-)

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 13 Jún 2016, 21:39
od Majo
Pochopiteľne :wink:

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 21 Jún 2016, 07:57
od juraj1974
Ked ze to uz zacalo tak je tu priestor na stare dobre recepty... v tomto pripade plavka mandlova. Umyt pokvapkat citrónom nasolit nakorenit podla chuti a sup na suchu panvicu. Ak sa panvica zakryje pokrievkov tak za chvilu sa v klubucikoch vytvori ,,polievocka,, Takto chvilocku podusime a podavame na chlieb tak aby sa polievocka nevyliala... dobru chut.. :wink:

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 05 Jún 2017, 20:00
od juraj1974
No ako som pisal.. je tu hribova sezona. Priestor pre nove chute a recepty.. Tento raz to je sirovec obycajny. Konkretne vyprazany sirovec. Postup? Uvareny pasiky,platy, slize, ci kocky sirovca v bujone... Zaliat vodou a dat varit.. cca 15-25 minut. Vacsie kusy sa varia dlhsie. Bujon pridat ked zacne voda vriet. Po tomto case sa hriby zleju a preplachnu. Po odkvapani sa daju jest hned alebo ich pripravit na rozne sposoby ako je prazenica polievka ci rozne kombinacie s masom. Ja som obaloval v trojobale - vajco muka a kukuricna struhanka. Je to paraadna chut. Sam som prekvapeny. Nieco medzi kuracinou a ...asi rybacinou... odporucam... :yees:
Toto bolo varene vcera. Cez noc a den to bolo v chladnicke lebo sa mi s tym nechcelo robit. Dnes vyprazene...

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 30 Aug 2017, 12:23
od adamys
mnoho zaujimavych receptov tu je ako tak pozeram..niekedy budem musiet nieco vyskusat..aby som svoju drahu prekvapil:-)

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 12 Okt 2017, 11:53
od mailwo
konecne budem vediet co s hribami ako sa na to tak pozeram

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 12 Okt 2017, 12:16
od juraj1974
Prezrad aj nam ze co to bude?

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 17 Nov 2017, 21:08
od juraj1974
Dnes sa u nás opäť experimentovalo. Rozmýšľal som že kde to dám. Je tu téma o keksoch ale nebral by som to ako zalesacke keksy a tak to dám sem. Odporúčam vyskúšať. Je to len a len o chuti experimentovať. A koniec koncov ak to zoberiete zo sebou von... nič sa vám nestane. Práve naopak. Len si spríjemnite pobyt pod stromami..
Recept nájdete u nás na blogu:

http://alchymisti.blogspot.sk/2017/11/t ... m.html?m=1

Dobrú chuť.

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 01 Apr 2018, 17:03
od atti.hombre
Placky zo zemiakového cesta v prášku.

Toto cesto používala ešte moja mama za socíku na placky k fazuľovej polievočke na sladko.
Ako deti sme sa toho nevedeli dojesť... Produkt zmizol z našich obchodov a márne som ho hľadal. Keďže Juraj1974 bol taký zlatý a objednal cesto z Česka a do dnešného dňa odo mňa za cesto ani prašule nepýtal, tak som sa rozhodol skúsiť placky ( pagáče ) upiecť...

Návod som použil origo ( pomer prášku a vody ) teda 10kg prášku a 9l vody... :-D robil som z pol kila ... Vymiesiť... rozvaľkať ( ja som vaľkal na asi 6mm - ale odporúčam tak 10-12mm ).
Povykrajoval formičkou na medovníky a poukladal na pomastený plech a aj z vrchu potrel olejom. Rúra na 160°C a cca 20min pečenia- ja kontrolujem podľa oka a ako menia farbu.


:camp:

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 01 Apr 2018, 17:27
od juraj1974
Ty si ale že aký šikovník.. :yees: paráda

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 26 Dec 2018, 19:14
od ruso
IMG_20181224_102504_039.jpg


Napíšem skôr taký typ ako sa dá urobiť mäso v ešuse. Ešte to tu nebolo spomenuté a keďže sme to skúšali cez víkend a veľmi nám chutilo, tak sa podelím. Do ešusa nastrúhame vŕbove prúty (alebo iné), tak aby bolo celé dno zakryté. Na to sa potom položí mäsko. Ide o to, aby sa priamo nedotykalo dňa, ale varilo sa na vzduchu, ako by v rúre. To drevo zabráni pripáleniu a dodá mäsku aj zaujímavú chuť. My sme piekli dve kuracie nôžky. Trvalo to cca hodinu. Ako prílohu sme si urobili ryžu, tak ze sme ju dali do termosky do ktorej sme naliali vriacu vodu a nechali ju tam sa postupne uvariť.