Stránka 7 z 10

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 18 Nov 2014, 20:50
od bobek
TO: jasommato: a když jsem už u toho děkování, tak tobě taky děkuji za "tajný" recept na chléb.
Sklidil velký úspěch doma i v práci... I když byl pečený v troubě,protože z ohně stejně chutná nejlépe...
Dělal jsem ho z kila mouky a bylo ho dost :lol: .
Rozdělil jsem ho proto na dvě části ,jednu upekl v ešusu a druhou jako klasický bochánek...

RECEPT : najeden ešus...
1/2 Kg polohrubé mouky
kmín (dle chuti)
lžička cukru
menší lžička soli
1/2 kostky (20g) droždí (nebo 1/2 sáčku sušeného) na 1kg celá kostka (sáček)
1 větší cibule na drobno nakrájená
vše pořádně spolu vymícháme tak aby každý kousek cibule byl obalen v mouce
necháme chvíli odpočinout a dodáme
1 lžíci másla (nebo olivového oleje,sádla)

místo vody použijeme pivo, které pomalu doléváme a vypracujeme nelepivé a táhlé těsto.
to necháme opět odpočívat a kynout. po vykynutí ho několikrát prohněteme a dáme do ešusové pece (dva ešusy a mezi ně tři kamínky aby se nedotýkaly stěny dna, zhora těsto pořádně nařežeme nožem (více křupavé kůrčičky) zakryjeme a dáme do horkého popela na cca 1/2 hod. při pečení v troubě pečeme jako bochánek pod alobalem na 230°C a zkoušíme špejlí

pro gurmány : možno do těsta před pečením přimíchat i zakysanou smetanu,která těsto zjemní
místo chleba se dají na kameni (plechu) péct i placky...

Přeji dobrou chuť.

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 20 Nov 2014, 18:06
od jasommato
som rad ze chutil pridi na zraci zraz a uvidis dalsie moznosti ako zo skoro rovnkeho cesta vykuzlis niekolko roznych jedal :D

ja by som aj rad svoje recepty rozpisal ale ono pisem strasne a napisat to korektne je pre ma utrpenie tak to radsej prezradim pri ohni

Fazulový guláš

PoslaťNapísal: 28 Nov 2014, 14:39
od Pája
... aneb hustá směska na zahřátí na podzimně - zimních vandrech.

Potřebujeme:

- 150g hrstky (sušený hrách, čočka hnědá/ červená /šošovica/, drobné fazolky, kroupy - co doma najdete)
- 250 g větších fazolí
- pět velkých brambor
- 2 velké cibule
- 1 lžičku sladké mleté papriky
- malou čilipapričku
- velký stroužek česneku
- sůl
- kmín (razca)
- majoránka (majorán)
- 2 lžíce oleje/ kousek másla
(všechno tak baj oko, žádné odměřování - v případě luštěnin je víc vždycky líp :D )

- Začneme tím, že si propláchneme a namočíme zvlášť hrstku a zvlášť velké fazole, nejlépe večer předem. Namočené luštěniny jsou lépe stravitelné a vaří se kratší dobu. Navíc všechny pěkně napučí.

- druhý den začneme vařením fazolí. Podle velikosti jim může změknutí trvat půl hodiny až hodinu. Zhruba v půlce vaření zapneme hořák i pod hrstkou, budou uvařené přibližně spolu.

- cibuli nasekáme nadrobno a orestujeme do zlatova na kmíně a tuku v hrnci, ve kterém budeme dále vařit. Chvíli před koncem přihodíme mletou papriku, zamícháme, necháme spojit.

- přihodíme oškrábané a na malé kostky nakrájené brambory (jednu si ještě schováme v celku), podlijeme trochou vývaru z fazolí a necháme nějakou dobu podusit. Pak přilejeme spolu s jejich vývary fazole a hrstku a uchovaný brambor (nejlépe ten největší) do guláše nastrouháme na jemném struhadle. Přihodíme majoránku, osolíme.

- necháme chvíli povařit dohromady, až je všechno dokonale měkké. Nastrouhaná brambora guláš pěkně zahustí. Odstavíme z hořáku, roztlačíme dovnitř česnek, dochutíme, nakrájíme chleba a hurá k jídlu!

Samozřejmě se to dá vařit v jednom hrnci, vše záleží na organizaci a dostupných nádobách. ;-) Guláš je dost sytý, s chlebem se z této dávky nají přibližně pět normálně hladných lidí. ;-)

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 29 Nov 2014, 00:09
od jasommato
ja to varievam v jednom hrnci a ties je toparada
a pridavam este udene alebo klobasku

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 01 Dec 2014, 22:19
od mr_kaktus
znie to dobre ale zda sa mi tam malo cesnaku :)

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 01 Dec 2014, 22:43
od jasommato
ja ho na 5l kotlik davamdve hlavicky :D

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 09 Feb 2015, 22:47
od bubi
Ja mám práve v ruke knihu F A Elstner: Zálesácká kuchyňe. Dobré čítanie. NV 2006. Malo by sa to dať zohnať.Teda kto chce, a ešte to nemá.

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 11 Feb 2015, 20:56
od Kamarátka
Ahojte, už keď si robíme chute na dobroty, prispejem aj ja... Vezmeme stredne veľký ošúpaný surový zemiak. Urobíme doňho zárezy (nie celkom ho prerezať) - asi centimeter široké. Do zárezov striedavo zasunieme plátok cibule, klobásy a slaniny. Netreba soliť ani koreniť, klobása a slanina pustia šťavu. Môžu sa pridať byliny - čo les dá, napr. nadrobno pokrájaná mladá žihľava, medvedí cesnak, ale nemusia byť - podľa chuti. Zabaliť do alobalu a šup s tým do pahreby. Mňam. Ak chceme byť prísne ekologickí - a to dúfam chceme - postačia namiesto alobalu chrenové listy. Ale v tom prípade je dobré list zviazať, zakryť vrstvou mokrého machu alebo vrstvou hliny zhora aj zospodu a až potom ho dať do pahreby. To naviac funguje aj ako jemné korenie.

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 14 Feb 2015, 23:45
od jasommato
tak dneska odomna chcel Gryf recept na moj chlebik a povodne som chcel len skopirovat co ho tu uz rozpisal Bobek ale nakoniec som sa odhodlal rozpisat to dopodrobna
pretoze postup je tu velmi dolezite zachovat aby sa podaril
ta to reku hodim aj sem
nekamenujte ma prosim za pravopis


na 1kg muky = 2 esusi chleba
muku pouzivam but polohrubu psenicnu alebo ju miesam 1:1 s celozrnnou raznou mukou
do kila muky nasipes hrst rasce cajovu lizicku cukru a pol lizicky soli a dobre za sucha premiesas
potom do muky rozdrobis jednu kocku drozdia asi 20g a poriadne popucis v muke a premiesas aby sa rovomerne rozlozilo
nadrobno nasekas velku cibulu a zamiesas do muky a dobre premiesis aby sa cibulka rovnomerne rozdelila a dobre obalila mukou
pridas lizicu masla alebo olivoveho oleja alebo bravcovej masti zase rozmiesas
no a nakonec postupne po troche prilievas pivo a miesis uz hotove cesto pivo prilievaj dovtedy kym cesto neni vlacne a da sa natahovat a krutit
pivo staci aj 10° ale najlepsie je s ciernym pivom
potom ho este par minut prehniet v rukach a trochu pomuc aby sa nelepilo nechaj prekysnut aspon polhodinku ale cim dlchsie nechas tym je chutnejsie najlepsie tak 3 hodinky a kym kysne ho kazdych 20 minut trochu prehniet v rukach

dolezite je dodrziavat poradie prisipania surovin do muky a to premiesenie po kazdom kroku

piect sa to da ako bochnik v dvoch esusoch bud na muke alebo na bravcovej masti alebo v peci na mastnom papieri alebo ako placky bud smazene na masti alebo pecene na suchej trosku posolenej platni

vybornyy je aj olivovi chlebyk kedy namiesto cibulky pouzijes na kolecka narezane olivi a len olivovi olej ziadne maslo ani mast
dalej je moznost na sladko kedy das namiesto rasce skoricu a namiesto cibulky hrozienka alebo akekolvek ovocie ci kusky cokolady a pred pivom das do cesta jeden kelimok kyslej smotany

dobru chut

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 15 Feb 2015, 02:46
od Majo
Ako dlho to pečieš? Alebo do toho pokusne picháš špáradlom?

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 15 Feb 2015, 08:18
od 72janik
Do tych 2 esusou to chces ako narvat? do tych malych casti esusu to nenatlacis. Alebo to das len do tych velkych zadeklujes a hodis do pahreby?

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 15 Feb 2015, 11:53
od jasommato
jaj no uplne som zabudol ze j to mam vypocitane na veciu sadu esusou :D no hej davka vyde a na 3 male vojenske
normalne do maleho a ten do velkeho do pahreby v klasickom vojenskom je to len daco vyse polhodinky v tom mojom velkom skoro hodinka ale je dobre na skusku prepichnut palickou pred vybratim

a este je obcas fajn pred dokocenim to vybrat a v esuse otocit vrchom do vnutra a na chvilu nechat dopiect

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 15 Feb 2015, 15:56
od 72janik
Daj mi prosim ta blizsie info k tomu tvojmu vacsiemu esusu

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 15 Feb 2015, 15:58
od bubi
Utopence tu tuším ešte neboli, tak prihodím moju verziu.
Všade píšu, že nálev treba prevariť. To považujem za zmäkčilosť. Nakladiem do pohára špekáčky nakrájané na plátky a samozrejme cibuľu. Medzi vrstvy dopĺňam: peper, nové korenie, vavrín, čili papričky, a pozor, koriander a celé semienká horčice. Kto má aj čiernu, môže byť. Potom tam nasypem lyžičku cukru, primerane soli, primerane octu, a zalejem studenou vodou až po viečko. Za tých pár dní čo to bude stáť, a pri tom statnom korenení sa to nemôže pokaziť aj bez prevárania.
Práve som ich dorobil. Preto si to pamätám. :D

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 15 Feb 2015, 17:26
od atti.hombre
:D tak utopence som ešte doma nerobil...vďaka bubi za recept!