Stránka 1 z 1

Kaviár nepravý neboli jikry.

PoslaťNapísal: 08 Mar 2015, 10:42
od bobek
Zmínka o rybách i jejich konzumaci zde byla, ale ryby obsahují i velice výživné jikry.
Jikra je vajíčko ryb.
Kromě nejcennějšího," pravého kaviáru" vyráběného z jeseterovitých ryb, nejlépe z "vyzy velké", existují i náhražky vyráběné z ostatních druhů ryb. Nejkvalitnější nepravý kaviár," červený kaviár" je z ryb lososovitých.
Obsahuje vitamíny A, E a mnoho bílkovin.Průměrný obsah bílkovin v různých druzích kaviáru se pohybuje kolem 21 procent, což je hodnota srovnatelná s obsahem bílkovin u hovězího masa. Kaviár je charakteristický i příznivým poměrem mastných kyselin.
Mnoho antropologů se nyní přiklání k názoru, že lidský mozek se na dnešní úroveň vyvinul právě díky tomu, že předchůdci dnešního člověka konzumovali potravu bohatou na n-3 mastné kyseliny (ryby, vodní živočichové a zvěřinu). Kaviár neobsahuje žádné cukry, obsahuje však mnoho minerálních látek a vitamínů. Obsahuje zejména ty minerály, které se vyskytují v přirozeném prostředí ryb, tedy v mořské vodě. Kromě vysokého obsahu sodíku, draslíku a fosforu stojí za zmínku především obsah jodu (tento je nezbytně nutný pro správnou činnost štítné žlázy), železa a mědi (potřebných pro tvorbu krve), a také selenu (přirozený antioxidant zpomalující proces stárnutí buněk, který chrání tkáně před poškozením a nádorovým bujením).
Osobně kupuju ryby v rybárně, kde prodávají pstruha lososovitého ,který ma maso zbarvené podobně jako losos.
Dokonce i jeho jikry (vajíčka) jsou si podobné. Pán,co ryby kuchá ,mi vždycky nějaká vajíčka přihodí.

Kaviár z jiker pstruhů: na 1 kg jiker ze pstruhů
2 l vlažné vody
100-120 g kuchyňské soli
sůl na propláchnutí jiker (na 1 l vody 80 g soli)

1. Po vyvržení propláchneme jikry ve studené vodě, zbavíme je blanek a vajíčka opatrně a pečlivě opereme v čisté vodě s přídavkem soli (na 1 l vody použijeme 80 g soli), jikry necháme důkladně okapat
2. Opraná vajíčka vložíme do roztoku soli a vlažné vody, tedy při váze jiker 1 kg použijeme 2 l vlažné vody promíchané se 100-120 g soli, 2x-3x je opatrně promícháme rukou
3. V nálevu necháme jikry 1,5-2 hodiny (podle velikosti vajíček), pak kaviár vyjmeme a necháme důkladně okapat
4. Takto připravený kaviár lze ihned podávat, nebo při teplotě 2-3 °C skladovat asi 2-3 dny.

Mě to chutná takto, ale jistě najdete i jiné recepty...

zdroj:
wikipedie
receptyonline.cz
rehabilitace.info