Snypo - s tým psychologickým efektom sladeného nápoja máš pravdu
. Pamätám ako som si nosil coca-colu a celú cestu a povedal som si, že ju vypijem až keď dojdem na ten kopec
.
Osobne nosím pokiaľ možno kompletnú zásobu vody, ak to je prakticky možné - samozrejme na viac ako 2-3 dni v teplom počasí sa to váhovo nedá uniesť. Na jeden deň mi vždy vystačí 3 litre v camelbaku + nejaký ten liter vo flaške na varenie. Na 2-3 dni nosím 5-6 litrov, viac neberiem - potom už čerpám z prameňov, potôčikov a podobne. Na varenie v pohode naberiem z nejakého zdroja v lese, čo sa javí ako čistý a pre istotu ho trochu dlhšie povarím. Okrem toho mám zásobu tabletiek na čistenie vody, ak si nie som istý.
Filtre nepoužívam a nevidím v tom veľký zmysel - je to váha naviac a tabletka takisto zabije všetky baktérie. Filter by mal zmysel, ak by bola voda znečistená priemyselne a podobne, to v naších lesoch veľmi nehrozí.
Množstvo vody čo nosím závisí nie len od priemernej teploty (v 30°C na obed vypotím neúmerne viac ako v chladnejší jesenný deň), ale aj od miesta kam idem. Ak viem, že tam sú zdroje pitnej vody, tak jej toľko neberiem (pozriem na mape či nie sú zaznačené pramene, alebo je to terén, kde som už bol).