Kontaktoval som tých chlapíkov z cacwa a napísal mi jeden z nich, Bombajs, ktorý mi aj posunul svoj recept na Hard Tack. Dávam ho sem v pôvodnom znení
:
5 hrnků (nebělené)mouky- já dal 2x polohrubá a 3x hladká (můj hrnek má 380ml)
1x polévková a 1x čajová lžička soli (ne vrchovatá)
1x kypřící prášek (ale jaký už nevím, dnes dostaneš dvě až tři velikosti)
80g mletých vlašských ořechů
1- 1 a 1/4 hrnku vody
udělat vláčné těsto, které se nesmí lepit na ruce, vyválet cca 1/4-1/2" tlustý plát a vykrojit čtverce o straně dlouhé 3" dát na pečící papír na plech a napíchat špejlí cca 16 dírek. Bez nich to není ono. Jinak na druhém papírku mám ještě 2 lžíce oleje či Hery, ale nejsem si jistý, jestli to nebyla první varianta, neb tam nemám ty ořechy. Dále předem rozpálená trouba na 400F , což nevím, jak jsem si vyložil hlavně u toho plynu. Jen mám poznámku že to mám péct cca 20minut do světle hnědé barvy. vzpomínám, že jsem začal na cca čtvrtinu až třetinu a u asi 6 plechu (pekl jsem toho trochu více) jsem to měl naplno a nestačila málem hodina. Kvalita plynu byla velice tristní a poslední plech jsem nedopekl.
no a tady z těchto stránek jsem vycházel -
http://kenanderson.net/hardtack/ Je tam mnoho receptů nejen na suchary. V odkazu je historie a mnoho receptů. Pokud si nechceš vylomit zuby, či máčet je do kafe, nebo je použít drcené k dalšímu (musím uznat i mnohdy velmi chutnému) vaření, doporučuji použít variantu s kypřícím práškem, případně doplnit o sekané pekanové či vlašské ořechy, nebo kmín (rasca). Tak si je občas dělám já a ten s ořechy mám z dokumentu o putování Rogers Rangers. Jediný problém je, že to chce experimentovat a nemusí to i vícekrát vyjít. Například mix či plná celozrnná mouka se mi neosvědčila, i když by v tom asi měla být. Já to dělal půl na půl hladká s polohrubou. Nejlépe mi to vyšlo z plynové trouby. I když to není klasický armádní a námořnický suchar, dá se skladovat. Super byly tak týden až dva po pečení, pak trochu změkly a nebylo to ono. Tak jsem je nechal zabalené v pečícím papíru a plátěném pytlíku a vrátil se k nim po třech měsících a byly excelentní, křupavé, ne tvrdé jako šutr. Kam se na ně hrabal chleba.
Takže asi toľko. Ďakujem Bombajsovi...