Po spálených alebo nedopečených pokusoch som konečne zistil, ako na to:
1) zmiešam múku (0.5kg)so štipkou soli a kypriacim práškom (celý sáčok)
2) spravím z nej hromadu, do stredu spravím jamku a tam rozbijem vajce/vlejem sušené vajcia rozmiešané vo vode
3) poriadne miešam, pridám toľko vody, aby výsledné cesto bolo mierne lepkavé, nerozpadalo sa, no nebolo príliš vlhké - ešte poskúšam pridať sušené/tekuté mlieko, prípadne spraviť banok na sladko - hrozienka, čučoriedky, slanina a iné dobroty sa pridávajú v tomto momente
4) banok dám do ešusu/na panvicu... a pečiem NAD PAHREBOU, radšej pomaly ako príliš rýchlo
5) cca každých 3-5 minút s banokom po panvici "pošúcham" aby sa nelepil a počas pečenia ho treba aspoň 2x obrátiť - je hotový, keď po vpichnutí noža, nôž vytiahem suchý, bez prilepeného mokrého cesta
6) banok treba skonzumovať vychladnutý, no čerstvý - na druhý deň je už dosť vyschnutý
Aký máte recept vy? Skúšali ste do cesta pridať rôzne pochytiny ako čokoláda, hrozienka, žihľava, medvedí cesnak...?